Αναβαθμίζεται το χαρτοφυλάκιο της Πανγαία
Αναβαθμίζεται το χαρτοφυλάκιο της Πανγαία

Αναβαθμίζεται το χαρτοφυλάκιο της Πανγαία

Για «πράσινες» επενδύσεις τα €50 εκατ. EBRD. Τι περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της ΑΕ
11.07.2019

Τουλάχιστον €25 εκατ. του δανείου συνολικού ύψους €50 εκατ. που έλαβε η Πανγαία απο την EBRD θα διατεθούν για «πράσινες» επενδύσεις σε ακίνητα, όπως η εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα εξασφαλίζοντας κατ’ ελάχιστον πιστοποιήσεις LEED “Gold” ή BREEAM “Very Good”.

Με την υποστήριξη της Τράπεζας, η εταιρεία θα εισάγει το σύστημα αξιολόγησης GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark), το παγκόσμιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό πρότυπο και πρότυπο διακυβέρνησης σχετικά με την ακίνητη περιουσία, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της αξίας μέσω της αξιολόγησης και της προώθησης των πρακτικών βιωσιμότητας.

Το υπόλοιπο ποσό του δανείου της EBRD θα υποστηρίξει την επέκταση του χαρτοφυλακίου της Πανγαία προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθώντας την ενσωμάτωση της αειφορίας ως κύριο και βασικό στοιχείο της στρατηγικής επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων. Το δάνειο είναι συμπληρωματικό δανείου ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της Εταιρείας ύψους €237,5 εκατ..

 Το χαρτοφυλάκιο της Πανγαία αποτελείται από περισσότερα από 350 εμπορικά ακίνητα, κυρίως κτήρια γραφείων κι εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες βασικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η EBRD πρόσφατα χορήγησε δάνειο ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ στην Invel Real Estate για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς μετοχών ποσοστού 32.7% στην Πανγαία.

Μέχρι στιγμής, η EBRD έχει πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις άνω του 3,1 δισ. ευρώ στους τομείς των ακινήτων και του τουρισμού και  πάνω από 2,7 δισ. ευρώ στους τομείς των εμπορικών επιχειρήσεων, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ενέργειας και των υποδομών.