Αλλαγή μεγέθους
Δρυόπη main photo

ΔΙΕΘΝΗ

Ποιες χώρες κινδυνεύουν από τον "Δρόμο του Μεταξιού"

2018-03-07

Ποιες χώρες κινδυνεύουν από τον "Δρόμο του Μεταξιού"

 

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (CGD) που δημοσιεύει το CNBC από τις 68 χώρες που είναι δυνητικοί δανειστές στην πρωτοβουλία οι 23 βρίσκονται ήδη σε «αρκετά υψηλό επίπεδο» κινδύνου να αυξήσουν δραματικά το χρέος τους.

Μεταξύ των χωρών αυτών, περιλαμβάνεται η Σρι Λάνκα η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο παρέδωσε τον λιμένα Hambantota στην Κίνα που ανέλαβε τον έλεγχο του για 99 χρόνια. Η «δεξαμενή σκέψης» του CGD κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 8 από τις 23 χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους λόγω μελλοντικής χρηματοδότησης που σχετίζεται με το έργο «Μια ζώνη- ένας δρόμος». Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το Πακιστάν, τις Μαλδίβες, το Τζιμπουτί, το Λάος, τη Μογγολία, το Μαυροβούνιο, το Τατζικιστάν και την Κιργιζία.

Ειδικά για το Πακιστάν οι αναλυτές λένε ότι αποτελεί μείζον μέρος του τεράστιου σχεδίου υποδομών λόγω του λιμένα «Gwadar» που συνδέει την Κίνα με τη χώρα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία το Πακιστάν αποτελεί μακράν τη χώρα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ενώ ακολουθεί το Λάος στη ΝΑ Ασία που έχει πολλά έργα που συνδέονται με την πρωτοβουλία.

Αυτά περιλαμβάνουν το σιδηροδρομικό δίκτυο Κίνα – Λάος ύψους $6,7 δις. το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το μισό του ΑΕΠ της χώρας οδηγώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει μελλοντικά τα χρέη της.