Αλλαγή μεγέθους
Δρυόπη main photo

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Μπλοκάρει» τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια η Βενετία

2017-11-10

«Μπλοκάρει» τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια η Βενετία

 

Οι ίδιοι βρέθηκαν αμέτρητες φορές σε διαμάχη με τους εμπόρους και εστιάτορες της περιοχής των οποίων η επιβίωση εξαρτάται κυρίως από τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων οι οποίοι φθάνουν περίπου τα 700.000 άτομα ετησίως.

Σήμερα οι διαμαρτυρίες αυτές πως τα μεγάλα πλοία προκαλούν ακόμη περισσότερη ζημιά στο οικοσύστημα, την λιμνοθάλασσα αλλά και στα κτίρια τα οποία δέχονται τόνους λάσπης και υδάτων, φαίνεται να «πιάνουν τόπο» τελικά αφού αυτή την εβδομάδα ο Ιταλός Υπουργός Μεταφορών, Graziano Delrio ανακοίνωσε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή ακόμη πιο αυστηροί περιορισμοί για τα πλοία μεγαλύτερα των 100.000 τόνων, κάτι που υπερβαίνει τα μισά από τα 500 που πιάνουν λιμάνι κάθε χρόνο στη Βενετία.

Σύμφωνα με μελέτη του Ιταλικού Συμβουλίου Ερευνών γνωστού ως CNR που ανέθεσε το προηγούμενο διάστημα στην «No Grandi Navi» η διάβρωση από τη αυξημένη θαλάσσια κυκλοφορία σε κτίρια της Βενετίας, η οποία ξεκινά από τα μικρά μέσα μαζικής μεταφοράς (βαπορέτα) αλλά και τις γόνδολες έως τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, είναι τεράστια και απειλητική.

Για να προσπαθήσει να βρει μια «ισορροπία» στο εν λόγω ζήτημα η Ιταλική κυβέρνηση επέβαλε το 2013 ένα διάταγμα που είχε στόχο να μειώσει την κυκλοφορία των μεγάλων πλοίων κατά 20% απαγορεύοντας ορισμένο αριθμό πλοίων μεγαλύτερα από 96.000 τόνους.

Μέτρο που έπαψε, ωστόσο, να ισχύει το 2015 μετά από προσφυγές και διαμαρτυρίες των ντόπιων εμπόρων που φοβόντουσαν ότι θα χάσουν μεγάλο μέρος των κερδών και του τζίρου τους.