Αλλαγή μεγέθους
Δρυόπη main photo

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Νέα επιχείρηση με το πάτημα ενός κουμπιού

2018-02-06

Νέα επιχείρηση με το πάτημα ενός κουμπιού

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Ναυτεμπορική μία εκ των κατηγοριών είναι η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ) ενώ τις άλλες δυο αποτελούν οι ΥΜΣ του ΓΕΜΗ (των επιμελητηρίων) και οι Πιστοποιημένοι Συμβολαιογράφοι.

Πάντως, όποια ΥΜΣ και εάν επιλέξει ο επιχειρηματίας η διαδικασία θα είναι κατά πολύ ευκολότερη και αρκετά πιο σύντομη από ό,τι ισχύει σήμερα. Ενδεικτικό είναι, όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ότι η επιχείρηση θα λαμβάνει ΑΦΜ και θα εγγράφεται στον ΕΦΚΑ από την ίδια ΥΜΣ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, όσοι επιλέξουν να συστήσουν την επιχείρησή τους μέσω e-ΥΜΣ, θα έχουν έκπτωση στα οριζόμενα τέλη της τάξεως του 70% απ’ ό,τι αν επέλεγαν τις «συμβατικές» ΥΜΣ, ενώ υπάρχει η σκέψη για ένα έτος από την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής διαδικασίας η σύσταση να είναι δωρεάν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική σύσταση θα γίνεται μέσω της χρήσης εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας https://eyms.businessportal.gr, η οποία είναι ήδη έτοιμη και θα τη διαχειρίζεται η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας «αναμένει» την υπογραφή της ΚΥΑ «Καθορισμός Διαδικασιών, Προϋποθέσεων, Τεχνικών Λεπτομερειών και Λοιπών Θεμάτων Σχετικά με τη Λειτουργία των Υπηρεσιών μιας Στάσης για τη Σύσταση Εταιριών» από τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης - Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής.