Αλλαγή μεγέθους
Δρυόπη main photo

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Τι αλλάζει στις δασικές εκτάσεις προστατευόμενων περιοχών

2018-01-17

Τι αλλάζει στις δασικές εκτάσεις προστατευόμενων περιοχών

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη νομιμοποίηση καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Όπως δήλωσε ο αν. ΥΠΕΝ, "με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Πλέον, έχουμε καθορίσει με υπουργική απόφαση όλες τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, αποφεύγοντας πρόστιμα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς είχαμε προειδοποιητικές επιστολές. Έχουμε καθορίσει τις περιοχές προστασίας και στο θαλάσσιο περιβάλλον και το σύνολο των περιοχών προστασίας εντάσσεται πλέον σε φορείς προστατευόμενων περιοχών και τους αναθέτονται συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ενώ, έχει ήδη διεξαχθεί διαγωνισμός και ανοίγονται ήδη οι φάκελοι των προσφορών για τα σχέδια διαχείρισης". 

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έκανε ακόμη λόγο για πέντε σημαντικές παρεμβάσεις, για την αλλαγή οργανογράμματος στο ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το οποίο τα θέματα βιοποικιλότητας ανατέθηκαν σε διεύθυνση και αναβαθμίστηκαν σημαντικά, με μεγαλύτερη στελέχωση και φροντίδα στα ζητήματα του φυσικού περιβάλλοντος.

Το δίκτυο NATURA 

Οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 ανέρχονταν σε 419, ενώ σήμερα αυξήθηκαν στις 446. Παλαιότερα, οργανωμένες με φορέα ήταν οι 89, πλέον οι ίδιοι φορείς θα αναλάβουν 292, ενώ οκτώ νέοι φορείς θα αναλάβουν επιπλέον 153 περιοχές. Ειδικότερα, ύστερα από τις νομοθετικές προβλέψεις οι παλαιοί φορείς καλύπτουν το 65,6% της χώρας ενώ οι νέοι φορείς που θα προστεθούν θα καλύψουν το 34,2%.

Το δίκτυο NATURA της χώρας κάλυπτε το 27,7% της χερσαίας έκτασής της, ενώ πλέον αυξάνεται κατά 0,2%, φθάνοντας στο 27,9%. Αντίστοιχα, οι θαλάσσιες περιοχές προστασίας ανέρχονται στο 22,3%, από το 6,12% που ήταν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2017, όταν και εκδόθηκε σε ΦΕΚ η σχετική ΚΥΑ   Η τρίτη αλλαγή που έχει γίνει σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, είναι η έγκριση του προγράμματος LIFE IP, το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα LIFE IP που εγκρίνεται στην Ελλάδα στον τομέα της Φύσης και Βιοποικιλότητας. Θα διαρκέσει 8 χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ, όπου η κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 10,2 εκατ. ευρώ.

Η τέταρτη μεγάλη αλλαγή είναι ότι «αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησης των υποψηφίων αναδόχων για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες όλων των περιοχών του δικτύου Natura 2000, προκειμένου η χώρα να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρήσεων γης, με προϋπολογισμό της τάξης των 17 εκατ. Ενώ, προβλέπονται, επίσης, πόροι από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για καινοτόμες δράσεις και δράσεις προστασίας, που θα υλοποιηθούν με το νομοσχέδιο». Ακόμη, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημιουργήθηκαν 8 νέοι φορείς με αποτέλεσμα οι ΦΔΠΠ πλέον να είναι 36.

Βασικές τομές του νομοσχεδίου είναι ότι επιλέγεται από το υπουργείο, οι ΦΔΠΠ να είναι το βασικό εργαλείο για τις δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, το 99,8 των περιοχών εντάσσεται στο συγκεκριμένο καθεστώς, ενώ το 0,2% αφορά στη χερσαία περιοχή του Αγίου Όρους, για την οποία πρόκειται να υπάρξει πρόβλεψη σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και την Ιερά Κοινότητα.

Μεγάλη αλλαγή, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, είναι ότι επιβεβαιώνεται, για πρώτη φορά, η εξασφάλιση χρηματοδότησης του φυσικού περιβάλλοντος από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ για το 2018 εξασφαλίστηκαν ήδη περί τα 4 εκατ. ευρώ. Επίσης, μέσω του νομοσχεδίου προβλέπεται να υπάρχει προγραμματισμός και αξιολόγηση των φορέων και του προσωπικού, ενώ στα επταμελή Διοικητικά Συμβούλια των ΦΔΠΠ θα υπάρχουν 4 μέλη από τις τοπικές κοινωνίες και θα προβλέπονται και λειτουργικά ζητήματα, όπως το κόστος καυσίμων. Επίσης, η πρόληψη των φαινομένων θαλάσσιας ρύπανσης και η αντιμετώπιση των φαινομένων, θα ενταχθούν στις δυνατότητες των ΦΔΠΠ.

Οι χρήσεις γης

Όσον αφορά τις χρήσεις γης, για κάποιες περιοχές της χώρας υπάρχουν ήδη προεδρικά διατάγματα, ωστόσο τα προεδρικά διατάγματα στο σύνολό τους θα ολοκληρωθούν με τη λήξη των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών. Ειδικά για αγροτική εκμετάλλευση, η αξιοποίηση των αιτήσεων εξαγοράς που γίνονται εντός των περιοχών Natura, ισχύουν σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετικό ΠΔ, και σε περίπτωση που η γεωργική εκμετάλλευση έχει ξεκινήσει πριν την ένταξη της περιοχής στο Δίκτυο Natura.