Αλλαγή μεγέθους
Δρυόπη main photo

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Αδιάφορη για τους επενδυτές ακινήτων η Αθήνα

2017-11-09

Αδιάφορη για τους επενδυτές ακινήτων η Αθήνα

 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που εκπονούν οι PricewaterhouseCoopers και το Ινστιτούτο ULI με τίτλο «Αναδυόμενες τάσεις στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη για το 2018» ο κλάδος στην Ευρώπη δεν προβλέπεται να καταγράψει καμία σημαντική άνοδο γενικότερα και το ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά ακίνητα παραμένει «θετικό» αλλά και συγχρόνως «προσεκτικό». Ωστόσο, όπως λένε οι ίδιες πηγές ειδικά για την Ελλάδα και την αγορά της Αθήνας το ενδιαφέρον εξακολουθεί να είναι ισχνό.

Όπως λέει η έκθεση είναι αλήθεια ότι δεν είναι δύσκολο να βρεθούν μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές που εστιάζουν σε παν-ευρωπαϊκές επενδύσεις οι οποίοι να κυνηγήσουν ευκαιρίες στη Νότια Ευρώπη, όμως αυτοί οι επενδυτές δεν φαίνεται να «πηγαίνουν Ελλάδα».

Μοναδική εξαίρεση όπως φάνηκε και από τις επενδύσεις του 2017 αποτελεί ο κλάδος της φιλοξενίας και συγκεκριμένα τα ξενοδοχειακά ακίνητα.

Οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά την τελευταία τριετία και η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής ευρωπαϊκός προορισμός για διακοπές, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της έκθεσης.

«Ολοι όσοι έρχονται στην Ελλάδα ενδιαφέρονται για τον τομέα της φιλοξενίας οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν στην… ουρά» λέει ένας τοπικός σύμβουλος.

Στην πρώτη γραμμή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, βρίσκονται αμερικανοί επενδυτές και εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων που συχνά λειτουργούν μέσω κοινοπραξίας με τοπικούς εταίρους.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τους αρθρογράφους της έκθεσης για την έλευση της κινεζικής cosco στο λιμάνι του Πειραιά καθώς και του γενικότερου ενδιαφέροντος για λιμάνια και εμπορικά κέντρα τα οποία αρχίζουν σιγά σιγά να προσελκύουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Την μεγάλη αυτή άνοδο του τουρισμού «απολαμβάνει» και μια σειρά άλλων κατηγοριών πέραν του ξενοδοχειακού κλάδου όπως το λιανικό εμπόριο και τα τρόφιμα – ποτά.

Αλλωστε ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 18,6% του ΑΕΠ της χώρας. Οι αποδόσεις των γραφειακών ακινήτων ξεκίνησαν αν και πολύ αργά να «ξεκολλάνε» από το χαμηλότερο σημείο που είχαν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα και η Αθήνα είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν μείνει «ευκαιρίες» για συμπίεση των αποδόσεων.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση για τις αναδυόμενες τάσεις στο ευρωπαϊκό real estate υπάρχει σοβαρή έλλειψη αποθεμάτων σε όλους τους τομείς των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και οι ντόπιοι κτηματομεσίτες λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να φανεί η ανάκαμψη. Η ανακεφαλαιοποίηση θεωρείται στην παρούσα φάση ως το καλύτερο «στοίχημα» για τους γενναίους του κλάδου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν τεράστιος «βραχνάς» για την χώρα με €101 δισ. να βρίσκονται στα βιβλία των τραπεζών. Εξ αυτών εκτιμάται ότι το 60% με 70% αφορά σε εμπορικά ακίνητα ή σε δάνεια με υποθήκες ακινήτων. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει θέσει έναν πολύ φιλόδοξο πήχη για μείωση κατά τουλάχιστον €40 δισ. «κόκκινων» δανείων έως το τέλος του 2018.