Αλλαγή μεγέθους
Δρυόπη main photo

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Η μεγάλη αδικία με τους πλειστηριασμούς του δημοσίου

2017-10-30

Η μεγάλη αδικία με τους πλειστηριασμούς του δημοσίου

 

Η τρόικα πιέζει να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με βάση τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, δηλαδή σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που η εφορία εκτιμά.

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου όλα θα είναι έτοιμα, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί στην εμπορική τιμή. Μάλιστα σημειώνουν ότι είναι θέμα ημερών η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, που θα ορίζει ότι η τιμή των ακινήτων που θα εκπλειστηριάζονται για χρέη προς το Δημόσιο θα είναι κάτω από την αντικειμενική αξία, δηλαδή στην εμπορική τιμή που θα ισχύει την περίοδο του πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή, όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες. 

Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει ότι «με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας αυτής, ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα». Οπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν για 2.000 οφειλέτες που έχουν και ακίνητη περιουσία και οι οποίοι χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 50.000 ευρώ. Παράλληλα, στις προθέσεις της φορολογικής διοίκησης είναι να ξεμπερδέψει από το στοκ των κατασχεμένων ακινήτων, τα οποία όπως προαναφέρθηκε θα ξεκινήσουν να βγαίνουν στο σφυρί με τη διαδικασία μάλιστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, από τον προσεχή Δεκέμβριο. 

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, τονίζουν ότι είναι αδιανόητο να υπολογίζονται φόροι και δημοτικά τέλη με βάση την αντικειμενική αξία αλλά να βγαίνουν σε πλειστηριασμό με βάση την εμπορική η οποία είναι πολύ χαμηλότερη πλέον στις περισσότερες περιοχές.