Αλλαγή μεγέθους
Δρυόπη main photo

ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Στο ΣτΕ για την τελική έγκριση το Ελληνικό

2017-12-27

Στο ΣτΕ για την τελική έγκριση το Ελληνικό
 
Το σχέδιο που εισηγήθηκε η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Πέτη Πέρκα, ως πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
 
Στην περιοχή,χωροθετούνται έξι περιοχές προς πολεοδόμηση συνολικής επιφανείας 2.235.415 τ.μ.μία ζώνη ανάπτυξης 634.145 τ.μ., το Μητροπολιτικό πάρκο 2.000.569 τμ. και η περιοχή του παράκτιου μετώπου του Αγίου Κοσμά συνολικής επιφανείας 758.203 τμ.

Στις προς πολεοδόμηση περιοχές κυριαρχεί η  χρήση της “γενικής κατοικίας” με την κατοικία να καταλαμβάνει τουλάχιστον το 60% στις περισσότερες από αυτές ενώ στην περιοχή κοντά στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης προβλέπονται χρήσεις πολεοδομικού κέντρου. Ο συντελεστής δόμησης στις περιοχές αυτές κυμαίνεται από 0,43έως 0,89 (περιοχή πολεοδομικού κέντρου) ενώ το ύψος ανεβαίνει στα 50μ +10μ από την υφιστάμενη στάθμη του εδάφους. Το μέγιστο ύψος της περιοχής υπερβαίνουν συγκεκριμένα έξι κτίρια- τοπόσημα που θα έχουν ύψος έως τα 200 μέτρα, από την στάθμη της θάλασσας
 
Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα.
 
Στην Ζώνη Ανάπτυξης «Γειτονιά τουρισμού-αναψυχής και επιχειρηματικού πάρκου» προβλέπεται η λειτουργία καζίνο το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15.000τμ ενώ στην περιοχή του παράκτιου μετώπου του Αγίου Κοσμά σε πρόσχωση η κατασκευή πρότυπου ενυδρείου-κέντρου θαλασσίων ερευνών. 

Τα κτίρια θα είναι ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης, όπου αυτό είναι εφικτό, και θα ενσωματώνουν συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας και για την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση κατά την κατανάλωση νερού τα οποία θα πρέπει να εξασφαλίζονται ήδη από το στάδιο σχεδιασμού.

Προβλέπεται η αξιοποίηση βιοκλιματικών αρχών(κατάλληλη θέση και διαστασιολόγηση των ανοιγμάτων, μονώσεις υψηλής απόδοσης, μείωση απωλειών στις εισόδους – εξόδους κ.ά) καθώς και ηλεκτρομηχανολογικών επιλογών με διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης καινοτόμων μεθόδων μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης κατά τη λειτουργία των κτιρίων, ιδίως ως προς τη χρήση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων υψηλής απόδοσης, και αξιοποίησης σύγχρονων εξελίξεων στα συστήματα διαχείρισης κτιρίων (building management systems, BMS), καθως και η αξιοποίηση φυσικού αερίου.
 
Θα προβλέπεται ακόμα η μέγιστη δυνατή ενσωμάτωση των συνδυασμένων τεχνολογιών οι οποίες συναποτελούν την έννοια της «έξυπνης πόλης» (“Smart City”) για τη βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων
των νέων οικιστικών, επιχειρηματικών/εμπορικών και τουριστικών αναπτύξεων, με αντίστοιχες προβλέψεις στις μελέτες των σταδίων υλοποίησης του ΣΟΑ για τις οποίες θα γίνεται ειδική αναφορά στις ΜΠΕ.