Τετάρτη
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Σε νέα αύξηση επιτοκίων προχωρά η Τουρκική κεντρική τράπεζα

08 Ιουνίου 18 - RE+D magazine
Σε νέα αύξηση επιτοκίων προχωρά η Τουρκική κεντρική τράπεζα

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΑΡΧΙΚΟΝ Α.Ε.

Developer - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Γιάννης Διαμαντόπουλος

Πρόεδρος ΑΡΧΙΚΟΝ ΑΕ
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 125 μονάδες βάσης στο 17,75%, κάνοντας ένα ακόμα βήμα που επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία της μερικές εβδομάδες ύστερα από μια έκτακτη αύξηση του κόστους δανεισμού.

 

Οι ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και οι αμφιβολίες για την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πληθωρισμό έχουν ως αποτέλεσμα η λίρα να καταγράφει απώλειες περίπου 16% από τις αρχές του έτους.

Το νόμισμα σημείωσε ράλι περίπου 2% έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν και οι μετοχές σημείωσαν άνοδο.Η τράπεζα έχει τώρα αυξήσει τα επιτόκια κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες σε κάτι παραπάνω από δύο εβδομάδες, ύστερα από την αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε έκτακτη συνεδρίασή της τον περασμένο μήνα. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα σύσφιξη της πολιτικής, αν χρειαστεί, προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές ανέμεναν μια δεύτερη αύξηση, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 12,15% τον Μάιο. Η ισοτιμία της λίρας, που διαμορφώθηκε στις 4,4560 λίρες ανά δολάριο μετά την απόφαση από τις 4,5799 λίρες ακριβώς πριν τη σχετική ανακοίνωση, διαμορφώθηκε στις 15:12 ώρα Ελλάδας στις 4,4740 λίρες ανά δολάριο.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas