Τρίτη
19 Ιουνίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος η Ελλάδα στα Σκόπια

01 Σεπτεμβρίου 17 - RE+D magazine
Τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος η Ελλάδα στα Σκόπια

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΑΡΧΙΚΟΝ Α.Ε.

Developer - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Γιάννης Διαμαντόπουλος

Πρόεδρος ΑΡΧΙΚΟΝ ΑΕ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Η αξία των εξαγωγών της πΓΔΜ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανήλθε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας σε €2,37 δισ. καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 16,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

 

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών (ως προς την αξία τους) αναλογεί σε ενισχυμένους με πολύτιμα μέταλλα καταλύτες και καλώδια για οχήματα (κυρίως καλώδια εκκίνησης), ενώ σημαντική συμμετοχή στις εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου είχαν επίσης το σιδηρονικέλιο και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές της πΓΔΜ, κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, ανερχόμενες σε €3,24  δισ. (αύξηση 11,2% έναντι του α' εξαμήνου 2016). Τα κυριότερα εισαγωγικά προϊόντα ήταν τα πετρελαιοειδή,
πλατίνα και κράματα αυτής και ηλεκτρική ενέργεια.

Κυριότεροι εμπορικοί εταίροι της χώρας ήταν η Γερμανία (όγκος εμπορίου €1,5 δισ. – μερίδιο 26,9% επί του συνόλου), το Ηνωμένο Βασίλειο (όγκος εμπορίου €361 εκατ. – μερίδιο 6,4% επί του συνόλου), η Ελλάδα (όγκος
εμπορίου €347 εκατ. – μερίδιο 6,2% επί του συνόλου), η Σερβία (όγκος εμπορίου €324 εκατ. – μερίδιο 5,8% επί του συνόλου) και η Βουλγαρία (όγκος εμπορίου €273 εκατ. – μερίδιο 4,9% επί του συνόλου).

Σημειώνεται ότι το 2016 η Ελλάδα βρισκόταν στην τέταρτη θέση, μετά τη Σερβία. Η σημαντικότερη χώρα προορισμού των εξαγωγών της πΓΔΜ ήταν με διαφορά η Γερμανία (€1,1 δισ.).

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με €136,8 εκατ. ενώ ακολουθούν η Σερβία (€98,3 εκατ.), το Κόσοβο (€91,2 εκατ.) το Βέλγιο (€91,1 εκατ.) και η Ελλάδα (€88,7 εκατ.). Στους ως άνω έξι προορισμούς αντιστοιχεί το 69% των εξαγωγών της πΓΔΜ.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas