Παρασκευή
17 Αυγούστου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Αλλάζει ο ΚΟΚ και η λειτουργία των ταξί

01 Νοεμβρίου 17 - RE+D magazine
Αλλάζει ο ΚΟΚ και η λειτουργία των ταξί

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Ριζικές αλλαγές σε πολλούς τομείς των καθημερινών μετακινήσεων, από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ταξί έως τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τα ποδήλατα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης.

Κωδικοποιούνται οι παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, σε τρεις κατηγορίες:
 
Στις χαμηλής επικινδυνότητας, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας.

Επίσης προβλέπονται δύο πρόσθετες κατηγορίες, της πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων και  της αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς. Σε αυτές τις δύο τελευταίες παραβάσεις, δε θα υπάρχει πρόστιμο,  θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες. 

Ανάμεσα σε αυτές είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου, χωρίς τη χρήση ακουστικών και την τοποθέτηση κινητού σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση, η παρεμπόδιση της διάβασης των ατόμων με αναπηρία, η στάθμευση σε αποκλειστικές γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία και η χρήση της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης.
 
Ακόμη, με απευθείας αφαίρεση διπλώματος θα τιμωρούνται όσοι οδηγοί παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους, καθώς και για μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών. Τέλος, τον κατάλογο συμπληρώνει η ρίψη αντικειμένων ή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το τσιγάρο.
 

Σε περίπτωση μάλιστα υποτροπής -δηλαδή εφόσον ο οδηγός επαναλάβει την παράβαση- εντός εξαμήνου, τότε του αφαιρούνται πινακίδες και δίπλωμα απευθείας για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 ημέρες), ενώ ο παραβάτης υποχρεώνεται να δώσει ξανά εξετάσεις για την επανέκδοσή του. Αντίστοιχα, οι επαγγελματίες οδηγοί βαρέων οχημάτων που κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση τιμωρούνται με απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 30 ημέρες, με διπλασιασμό του διαστήματος σε περίπτωση υποτροπής.

Για όλες τις  άλλες παραβάσεις προβλέπεται ενιαίο πρόστιμο μειωμένο σε ποσοστό 40%, σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα ενώ θα υπάρχει προσαύξηση μέχρι το τριπλάσιο από το σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών, ανάλογα με το εισόδημα που έχει ο καθένας.

Σε αυτή την κατηγορία της μείωσης του 40% ή της προσαύξησης δεν εντάσσονται οι παραβάσεις που αφορούν σε σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ η η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη για τις οποίες θα ισχύσει το ίδιο πλαίσιο που υπάρχει και σήμερα.

Οσον αφορά στα ταξί το νομοσχέδιο διαχωρίζει τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης για την άσκηση μεταφορικού έργου σε κύρια οικονομική δραστηριότητα ή σε δευτερεύουσα.

Δημιουργείται ψηφιακό μητρώο στο οποίο καταχωρούνται 
  • οι φορείς διαμεσολάβησης και οι υπεύθυνοι άσκησης δραστηριότητας διαμεσολάβησης στη χώρα
  • τα οχήματα δημοσίας χρήσης που είναι συμβεβλημένα με φορέα διαμεσολάβησης και η έδρα τους
  • οι οδηγοί, που είναι συμβεβλημένοι με φορέα διαμεσολάβησης
  • οι ανακλητικές πράξεις των αδειών διαμεσολάβησης και οι πράξεις διαπίστωσης των παραβάσεων και επιβολής του προστίμου και των λοιπών κυρώσεων.
  • κάθε άλλο στοιχείο που κρίνεται αναγκαίο, με την έκδοση απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, για την πληρότητα του Μητρώου.

 

Σε περίπτωση που ο φορέας ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης δεν διαθέτει άδεια επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής, η χρηματική ποινή ανέρχεται 100.000 ευρώ με ανάκληση της άδειας. Η αρμόδια υπηρεσία κοινοποιεί την σχετική απόφαση επιβολής προστίμου προς την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, για την διεκπεραίωση της διακοπής λειτουργίας της ιστοσελίδας του φορέα και κάθε είδους εφαρμογών.
 
Στην περίπτωση χρήσης οχήματος για το οποίο δεν έχει καταρτιστεί σύμβαση ή δεν έχει δηλωθεί στο Μητρώο επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας για 2 έτη και απαγορεύεται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ίδρυσαν τον φορέα διαμεσολάβησης να ιδρύσουν άλλον φορέα διαμεσολάβησης.
 
Στον οδηγό του αυτοκινήτου που στερείται νόμιμης επαγγελματικής άδειας οδήγησης επιβάλλεται αφαίρεση της αδείας οδήγησης για 2 χρόνια.
 Για τους κύριους οχήματος που εκτελούν παράνομα έργο σε συνεργασία με φορέα διαμεσολάβησης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ανερχόμενο σε 5.000 ευρώ ανά όχημα. Σε περίπτωση υποτροπής το ποσό διπλασιάζεται. 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas