Πέμπτη
20 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οι εργαζόμενοι στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των εταιρειών

05 Σεπτεμβρίου 17 - RE+D magazine
Οι εργαζόμενοι στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των εταιρειών

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Εθνική Πανγαία

AEEAΠ - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group

Αριστοτέλης Καρυτινός

Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ
Απαραίτητο και αναγκαίο, παρότι ακόμα δεν έχουν προσδιορίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν, θεωρούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό οι εταιρείες, προκειμένου να εφοδιάσουν τους εργαζόμενους με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες που θα τους οδηγήσουν στον μετασχηματισμό.

 

Αυτό είναι το πόρισμα που προκύπτει από το δεύτερο μέρος της έρευνας του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και της SAP. Με τίτλο «Δεξιότητες που οδηγούν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», η έρευνα συνέλεξε δεδομένα από 116 διαφορετικές επιχειρήσεις ΙΤ σε 18 χώρες.

Η αρχική έρευνα που διεξήχθη το 2015, έδειξε πως το 53% των συμμετεχόντων ένιωθε πως το προσωπικό της εταιρείας στην οποία εργάζονταν, δεν κατείχε τις απαραίτητες δεξιότητες για έναν επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το 2017, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε ποσοστό 64%. Πιθανές αιτίες μπορεί να είναι η μεγάλη ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η καινοτομία στο χώρο της τεχνολογίας και η συνεχώς αυξανόμενη γνώση σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Με την πάροδο του χρόνου, τα στελέχη των επιχειρήσεων ανέπτυξαν καλύτερη αίσθηση για τις δεξιότητες που χρειάζονται στην εταιρεία τους, αλλά και ποιες από αυτές είναι διαθέσιμες.

Παρόλο που το 90% των ερωτηθέντων αντιλαμβάνεται ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της εν γένει εταιρικής στρατηγικής, σπάνια γίνεται από τις εταιρείες στοχευμένη ανάπτυξη των δεξιοτήτων των υπαλλήλων. Μόλις το 16% των ερωτηθέντων είχε συμμετάσχει σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή είχε αντιληφθεί μία πρόσληψη, με σκοπό την ενδυνάμωση των απαραίτητων δεξιοτήτων, για να μπορέσει να διαμορφωθεί πλήρως η μετάβαση στο ψηφιακό μέλλον της εταιρείας.

Υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους για τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται. Για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της εταιρικής ψηφιοποίησης, οι εταιρείες πρέπει να δουλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους, ώστε να τους μεταφέρουν την κατάλληλη γνώση και τις απαραίτητες δεξιότητες που εκείνοι χρειάζονται, για να γίνει η μετάβαση με ομαλό τρόπο.

Σε συνεργασία με το European Research Center for Information Systems (ERCIS), η SAP διεξάγει έρευνα, για να αναδείξει τις καλύτερες δυνατές πρακτικές που οι εταιρείες πρέπει να ακολουθήσουν, για να αναπτύξουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ένα πλάνο βασισμένο στις γνωστικές ανάγκες των εργαζομένων το οποίο θα εμπεριέχει συστηματικές προσλήψεις και θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους καταγράφηκε ως πολύ σημαντικός παράγοντας για την αναβάθμιση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων τους. Το πλάνο αυτό, με τη στήριξη μίας διοίκησης με προσανατολισμό τη μόρφωση, θα περιέχει δραστηριότητες ικανές να διαμορφώσουν μία κουλτούρα εκπαίδευσης μέσα στην εταιρεία, η οποία θα ενεργοποιήσει τους εργαζόμενους προς τη συνεργασία και θα τους δημιουργήσει την ανάγκη για συνεχόμενη μάθηση.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas