Δευτέρα
20 Αυγούστου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Παλιό ορεινό χωριό ξαναζωντανεύει στην Κίνα

12 Σεπτεμβρίου 17 - RE+D magazine
Παλιό ορεινό χωριό ξαναζωντανεύει στην Κίνα

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

«Κάθε μέρα έρχονται τουρίστες και μένουν μέχρι το σούρουπο γιατί θέλουν να δουν με τα μάτια τους ότι πραγματικά δεν υπάρχουν κουνούπια...» λέει ο 55χρονος Ντινγκ Τσιαορόνγκ.

 

Το αρχαίο χωριό Χάκκα βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της κομητείας Τσάνγκινγκ στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν. Για πάνω από 700 χρόνια το χωριό είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, εξαιτίας των κουνουπιών τα οποία μάστιζαν και τα υπόλοιπα γειτονικά χωριά.

«Κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει» λέει ο Ντινγκ Τσιαορόνγκ ο οποίος έχει ένα μικρό κατάστημα με τουριστικά είδη στην είσοδο του χωριού. «Σωθήκαμε, εξηγεί, χάρη σε έναν βάτραχο ο οποίος πάει στο χωριό και τρώει όλα τα κουνούπια».

Οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι είναι όλοι μέλη της φυλής Ντινγκ, έκτισαν μάλιστα και έναν μικρό ναό προς τιμήν του βατράχου στους πρόποδες του λόφου. «Το μυστήριο προσελκύει τουρίστες» λέει από την πλευρά του ο 60χρονος Ντινγκ Χεσένγκ και προσθέτει: «Στην πραγματικότητα το χωριό μας μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά αξιοθέατα». Το Ντινγκουλίνγκ «ταξιδεύει» τους τουρίστες πίσω στις καλές παλιές εποχές. Γύρω υπάρχουν σπίτια με ξύλινες και κεραμιδένιες σκεπές χτισμένα στην απόκρημνη πλαγιά του λόφου, ο οποίος συχνά χρησιμεύει ως οχυρό.

Σε σύνολο 130 σπιτιών μόνο δύο είναι κατασκευασμένα από τσιμέντο, χαρίζοντας έτσι στο Ντινγκουλίνγκ άλλο ένα όνομα: «Χωριό χωρίς τσιμέντο». « Στο παρελθόν ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθούν εδώ τσιμέντο, άμμος και τούβλα, ενώ τα ξύλα, ο σχιστόλιθος και ο πηλός ήταν παντού στο βουνό», λέει ο Χεσένγκ. Κατά μήκος ενός στενού λιθόστρωτου δρόμου στο Ντινγκουλίνγκ βλέπεις διάφορες παλιές επιχειρήσεις: παντοπωλείο, κουρείο, σιδηρουργείο, εργαστήριο ραπτικής, τσαγιού και τόφου, όλα τα απαραίτητα για μία αυτάρκη κοινότητα. «Σήμερα το χωριό μοιάζει παλιό. Από το 2013 έχουν γίνει πολλές εργασίες αναπαλαίωσης» προσθέτει.

Πριν από πέντε χρόνια, το χωριό ήταν τόσο έρημο και ετοιμόρροπο που η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε τη μετεγκατάσταση των κατοίκων του. Μεταξύ των 700 κατοίκων, μόνο 70 παρέμειναν στο χωριό. Οι νεότεροι έφυγαν για μία καλύτερη ζωή στην πόλη.

Απομακρυσμένο από την κίνηση και τον θόρυβο, το Ντινγκουλίνγκ αποτελούσε ένα ήσυχο και ασφαλές σημείο. Η απομόνωσή του βοήθησε να γίνει ένα οχυρό. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των περιόδων ειρήνης αυτή η απομόνωση αποδείχθηκε μεγάλο μειονέκτημα. Οι χωρικοί πήγαιναν να δουλέψουν σε χωράφια δύο και τρία μίλια μακριά, κουβαλώντας μαζί το μεσημεριανό τους γεύμα. Αυτοί άλλωστε έβγαλαν και το ρητό: «Μην παντρέψεις την κόρη σου στο Ντινγκουλίνγκ. Θα πρέπει να ανέβει τον λόφο όταν θέλει να κοιμηθεί»...

Τη δεκαετία του 1980 άρχισαν να εγκαθίστανται στη πόλη για να δουλέψουν. Επέστρεφαν κάθε χρόνο για να δουν τους προγόνους τους, ποτέ όμως δεν σκέφθηκαν να ξανακτίσουν τα παλιά τους σπίτια. Έτσι το χωριό διατήρησε το αρχικό του στυλ.

Ευτυχώς, η τάση που επικρατεί στην Κίνα για τη διατήρηση των παλαιών χωριών έσωσε το Ντινγκουλίνγκ. Τον χειμώνα του 2012 η τοπική κυβέρνηση απέρριψε ένα αναπτυξιακό σχέδιο και αποφάσισε να επενδύσει στη διατήρηση και αποκατάσταση του χωριού. Οι τουρίστες έρχονται από κοντινά αλλά και μακρινά μέρη --κατά μέσο όρο 500 επισκέπτες την ημέρα κατά τη διάρκεια του 7ημερου Θερινού Φεστιβάλ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ντόπιους να πουλήσουν τοπικές σπεσιαλιτέ και να εξοικονομήσουν τα προς το ζην.

«Περίπου 200 κάτοικοι επέστρεψαν για να ζήσουν στο χωριό ενώ αναμένεται να επιστρέψουν πολλοί περισσότεροι, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης», λέει ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής Τονγκ Λινχάι.

Ορισμένοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Ο 49χρονος ζωγράφος Λιν Τσιανγκούι άνοιξε πριν από δύο χρόνια μία γκαλερί, ενώ τώρα διακοσμεί το εσωτερικό των πέντε σπιτιών που αναμένεται να νοικιάσει. «Το Ντινγκουλίνγκ είναι ιδανικό για τη ζωγραφική τοπίων» λέει ο Λιν ο οποίος διευθύνει και άλλη γκαλερί στην παραλιακή πόλη Σιαμέν. Εκτιμά μάλιστα ότι μόλις λυθεί το θέμα της διαμονής θα έρθουν καλλιτέχνες από όλη τη χώρα.

Ήδη γυρίσθηκαν εδώ τέσσερις ταινίες, ενώ οι ντόπιοι ελπίζουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Η συνεταιριστική τουριστική υπηρεσία του Ντινγκουλίνγκ προσέλαβε 13 οικογένειες οι οποίες ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Έξι από αυτές, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια του Τσιαορόνγκ, βγάζουν τα προς το ζην δουλεύοντας σε τουριστικές υπηρεσίες.

Παίρνοντας βασικό μηνιαίο μισθό 500 γιουάν (77,2 δολάρια ΗΠΑ), ο Τσιαορόνγκ ο οποίος πάσχει από χρόνια καρδιοπάθεια, ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερα από τις προμήθειες των πωλήσεων. «Όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται το χωριό. Είμαι σίγουρος ότι θα τα πάω καλύτερα στο μέλλον» λέει με αισιοδοξία.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas