Πέμπτη
19 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Σε ανταλλαγή ομολόγων €30 δισ. προχωρά το Δημόσιο

02 Νοεμβρίου 17 - RE+D magazine
Σε ανταλλαγή ομολόγων €30 δισ. προχωρά το Δημόσιο

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Σε αντικατάσταση υφιστάμενων ομολόγων ύψους €30 δισ. σχεδιάζει να προχωρήσει η Κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές.Τραπεζικά στελέχη αναμένουν ότι η ανταλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα αφορά σε 20 διαφορετικά ομόλογα. Οι τίτλοι αυτοί προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν εως το 2042.

Η ανταλλαγή θα γίνει με νέα ομόλογα 5,10,15 και 20ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο. Τούτο συνεπάγεται ότι οι ομολογιούχοι που θα δεχθούν ν΄ανταλλάξουν τα ομόλογα τους με τα νέα δεν πρόκειται να υποστούν ζημιά, αλλά ούτε και θα προσκομίσουν κάποιο κέρδος. Αντιστοίχως, από τη συναλλαγή αυτή το Δημόσιο Χρέος δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

Στέλεχη της αγορά εκτιμούν ότι η ολοκλήρωη της ανταλλαγής των υφιστάμενων ομολόγων θα συμβάλλει στην αποκαταστάση της ρευστότητας της δευτερογενούς αγοράς. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει, αυτό που τεχνικώς ονομάζεται "καμπύλη επιτοκίων", συμβάλλοντας συνακάλουθα, στην επάνοδο της χώρας στις αγορές.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η συναλλαγή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως τις 13 Νοεμβρίου πριν δηλαδή ξεκινήσει ο τελικός κύκλος αξιολόγησης της οικονομίας από τους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τον περασμένο Ιούλιο μετά από αποχή περίπου 3 ετών, εκδίδοντας 5ετή ομόλογα συνολικού ύψους €3 δισ. Σε κάθε περίπτωση όμως οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημόσιου τόσο για φέτος όσο και για το 2018, είναι πλήρως καλυμμένες από τα χρήματα του Τρίτου Προγράμματος. Σύμφωνα με αυτό, το 2019 για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους θα απαιτηθούν περίπου €19 δισ. 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas