Πέμπτη
19 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Σε ποιες χώρες οι πολίτες ζουν καλύτερα σε σχέση με 50 χρόνια πριν

27 Δεκεμβρίου 17 - Ειρήνη Θεοφανίδου
Σε ποιες χώρες οι πολίτες ζουν καλύτερα σε σχέση με 50 χρόνια πριν

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Χειρότερα λένε ότι περνάνε σήμερα οι Αμερικανοί πολίτες απ’ ότι μισό αιώνα πριν

 

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew (έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Ουάσινγκτον) περίπου 43.000 άνθρωποι σε 38 χώρες σε όλο τον πλανήτη απάντησαν την περασμένη άνοιξη στην ερώτηση «περνάτε σήμερα καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά;».

Οι κάτοικοι σε 20 χώρες δήλωσαν ότι η σημερινή κατάσταση που βιώνουν είναι καλύτερη σε σχέση με πριν 50 χρόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα στο Βιετνάμ το 88% των πολιτών αισθάνεται καλύτερα, στην Ινδία το 69%, τη Νότιο Κορέα το 68% και τις Ιαπωνία και Γερμανία το 65%. Αυτές ήταν οι χώρες που «έκλεισαν» την πρώτη πεντάδα για να ακολουθήσουν στους πιο «ευτυχισμένους» οι Τούρκοι σε ποσοστό 65%, οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί σε ποσοστό 64%, οι Πολωνοί με 62% και οι Ισπανοί με 60%. Οι ΗΠΑ είναι μεταξύ των 18 χωρών στις οποίες οι άνθρωποι δήλωσαν ότι η διαβίωσή τους είναι σε χειρότερα επίπεδα απ’ αυτή της προηγούμενης γενιάς (50 χρόνια πριν). Στη Σενεγάλη το 45% των πολιτών αισθάνεται χειρότερα σήμερα ακολουθούμενοι από την Νιγηρία σε ποσοστό 54%, την Κένυα με 53%, τις ΗΠΑ με 41%, τη Γκάνα με 47%, τη Βραζιλία με 49%, την Γαλλία με 46%, την Ουγγαρία με 39%, το Λίβανο με 54% και το Περού με 46%. Στην τελευταία θέση της λίστας η Βενεζουέλα η οποία εξακολουθεί να υποφέρει από πολιτικές αναταραχές και οικονομική αστάθεια των τελευταίων χρόνων.

Στο γιατί υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των χωρών αυτών προσπαθούν να απαντήσουν οι ειδικοί της αγοράς. Στην Ευρώπη, λένε, πως οι λαϊκιστές τείνουν να αγαπούν περισσότερο το παρελθόν σε σχέση με τους πολίτες που αποδοκιμάζουν την δεξιά πολιτική και τα δεξιά κόμματα. Για παράδειγμα οι Γερμανοί πολίτες που υποστηρίζουν το «εναλλακτικό» κόμμα είναι κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες πιο πιθανό να πουν ότι η ζωή τους είναι χειρότερη σήμερα, σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν μια άποψη για το αντι-μεταναστευτικό κόμμα.

Ενα άλλο στοιχείο στο οποίο βασίζονται οι διαφορετικές απαντήσεις είναι το επίπεδο μόρφωσης, λένε οι ίδιες πηγές. Όπως φαίνεται οι πιο μορφωμένοι πολίτες είναι πιο πιθανό να πουν ότι η διαβίωσή τους είναι καλύτερη σήμερα απ’ ότι πριν 50 χρόνια και σε ορισμένες χώρες οι πιο νέοι είναι περισσότερο «θετικοί» από τους ηλικιωμένους.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas