24 Ιουνίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ξεκίνησε η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου εδώ και 99 χρόνια

21 Αυγούστου 17 - RE+D magazine
Ξεκίνησε η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου εδώ και 99 χρόνια

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου εδώ και 99 χρόνια στις ΗΠΑ ξεκίνησε στις 09.05, τοπική ώρα (19.05 ώρα Ελλάδας) στο Όρεγκον.

 

Μια ολική έκλειψη Ηλίου θα λάβει χώρα σήμερα, οπότε η Σελήνη θα παρεμβληθεί ακριβώς μεταξύ της Γης και του μητρικού άστρου της, μπλοκάροντας το φως του τελευταίου και αποκαλύπτοντας έτσι το "στέμμα", την εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου. Ο ερασιτέχνης αστρονόμος Σπύρος Κάνουρας, μιλάει στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 fm" για το σπάνιο αυτό φαινόμενο.

Ο κ. Κάνουρας ανέφερε ότι βρίσκεται στο Carbondale νότια του Σικάγο (ΗΠΑ), ως μέλος μιας μεικτής ελληνοαμερικανικής αποστολής (αποτελείται από 12 μέλη, συμμετέχουν σε αυτή τρία πανεπιστήμια του ΑΠΘ, του Σικάγο και της Μασαχουσέτης) για να παρακολουθήσει και να μελετήσει την έκλειψη Ηλίου. Τα έξι μέλη της ομάδας βρίσκονται στο Carbondale όπου θα σημειωθεί το μέγιστο της έκλειψης (το σημείο ονομάζεται η διασταύρωση των εκλείψεων) και τα άλλα μέλη είναι στο Όρεγκον, στον Ειρηνικό Ωκεανό όπου θα αρχίσει να γίνεται ορατό το φαινόμενο. Η έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα, ούτε από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ. Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 18.45 ώρα Ελλάδας και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα, όπως είπε.

Ο κ. Κάνουρας υπενθύμισε ότι η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ, ήταν το 1979, ενώ πρόκειται για την πρώτη μετά το 1918 που θα είναι ορατή από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη και η επόμενη ολική έκλειψη στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024.

Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης, πλάτους 113 χιλιομέτρων, θα αρχίσει στον Ειρηνικό ωκεανό, θα διασχίσει το κέντρο των ΗΠΑ από το Όρεγκον έως τη Νότια Καρολίνα και θα καταλήξει κάπου στον Ατλαντικό. Συνολικά θα περάσει πάνω από 14 πολιτείες των ΗΠΑ.

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas