Τετάρτη
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Αλλάζει το σύστημα ΦΠΑ

05 Οκτωβρίου 17 - RE+D magazine
Αλλάζει το σύστημα ΦΠΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δέσμη μέτρων, που θα αλλάξουν ριζικά το ισχύον σύστημα ΦΠΑ και θα αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή από πολυεθνικές εταιρείες με δραστηριότητες σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
 
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής, ο ΦΠΑ με το νέο σύστημα θα υπολογίζεται  για το διασυνοριακό εμπόριο (ενδοκοινοτικό) μεταξύ επιχειρήσεων πάνω στις πωλήσεις αγαθών από μια χώρα της ΕΕ σε μια άλλη με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζεται στις πωλήσεις αγαθών στα επιμέρους κράτη μέλη. 
 
Το νέο σύστημα θα είναι απλούστερο για τις εταιρείες που πωλούν διασυνοριακά  χάρη σε ένα "One Stop Shop". Οι εταιρείες θα μπορούν να κάνουν δηλώσεις και πληρωμές χρησιμοποιώντας μια ενιαία διαδικτυακή πύλη στη δική τους γλώσσα και σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και πρότυπα διαχείρισης όπως στη χώρα τους. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα πληρώνουν άμεσα τον ΦΠΑ, όπως συμβαίνει ήδη για όλες τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
 
Η Επιτροπή προτείνει επίσης την εφαρμογή της αρχής του «προορισμού», σύμφωνα με την οποία το τελικό ποσό του ΦΠΑ καταβάλλεται πάντα στο κράτος μέλος του τελικού καταναλωτή και χρεώνεται με τον συντελεστή του εν λόγω κράτους μέλους. 
Η πρόταση προβλέπει την απλούστευση των κανόνων τιμολόγησης, επιτρέποντας στους πωλητές να εκδίδουν τα  τιμολόγια σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας τους, ακόμη και όταν διεξάγονται διασυνοριακές συναλλαγές (Ενδοκοινοτικές συναλλαγές).

Οι εταιρείες ΔΕΝ θα είναι πλέον υποχρεωμένες να καταρτίζουν κατάλογο των διασυνοριακών συναλλαγών (ενδοκοινοτικών συναλλαγών)  για τη φορολογική τους αρχή.
 
Η σημερινή πρόταση εισάγει επίσης την έννοια του πιστοποιημένου υποκείμενου στον φόρο - μιας κατηγορίας αξιόπιστης επιχείρησης που θα επωφεληθεί από πολύ απλούστερους κανόνες.
 

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas