Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

"Αλώνουν" την Ευρώπη τα Ασιατικά κεφάλαια

23 Οκτωβρίου 17 - Ειρήνη Θεοφανίδου

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Οι Ασιατικές επενδύσεις στην Ευρώπη άγγιξαν τα €23,2 δις. έως το τέλος του γ’ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 57% σε ετήσια βάση, ενώ το δ’ τρίμηνο έφθασαν περίπου τα €18 δις.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Savills  προβλέπεται ότι ο συνολικός ετήσιος στόχος σε όγκο θα φθάσει τα επίπεδα ρεκόρ των €41,2 δις. Όπως λέει η εταιρεία τα νούμερα αυτά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πώληση από την Blackstone του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων logistics της Logicor το οποίο αποτελείται από 630 κέντρα διανομής σε 17 ευρωπαϊκές αγορές προς τον κινεζικό κολοσσό CIC έναντι €12,12 δις.

Τα στοιχεία της Savills δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο προορισμός του 53% των Ασιατικών κεφαλαίων που εισχώρησαν στην Ευρώπη τους τελευταίους 12 μήνες, ακολουθούμενο από τη Γερμανία με ποσοστό 12$ και τις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης κατά 11%.

Ωστόσο, αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε βάθος δεκαετίας όταν το 2007 το Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωνε το 87% των εν λόγω κεφαλαίων. Μεταξύ των χωρών που «ξεχώρισαν» ήταν η Τσεχία λόγω της εξαγοράς από το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC της εταιρείας P3 Logistic Park έναντι €375 εκατ. αλλά και την αγοράς του κτιρίου γραφείων στην Πράγα Florentinium έναντι €281 εκατ. από την κινεζική DEFC China Energy.

Αυξημένο, πάντως, ήταν το κινεζικό ενδιαφέρον και για τις περιοχές της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα ευρωπαϊκά γραφεία είναι εκείνα που φαίνεται να προτιμούν περισσότερο στις εξαγορές τους οι Ασιάτες καθώς αντιπροσωπεύουν περίπου το 52% των deals. 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas