Τρίτη
17 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Δεύτερες εκλογές η λύση για την Ελλάδα

25 Μαΐου 15 | Hugo Dixon
Hugo Dixon

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Τα περισσότερα σενάρια με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα είναι ζοφερά.

 

Η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, να βάλει έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, να μετατρέψει αναγκαστικά τις καταθέσεις σε τραπεζικά κεφάλαια, να εγκαταλείψει το ευρώ και πολλά άλλα.

Όμως, υπάρχει ακόμη μια πιθανότητα τα πράγματα να μην καταλήξουν πολύ άσχημα. Εκείνοι που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, ξεκινώντας με τον πρωθυπουργό της Αλέξη Τσίπρα, χρειάζεται να εργαστούν σκληρά για να πάρουν το λιγότερα… κακό μονοπάτι. 

Αυτό απαιτεί όχι μόνο να αλλάξει τα λεγόμενά του ο Τσίπρας αλλά και να ζητήσει νέες εκλογές. Αυτή η στιγμή, βέβαια, είναι δύσκολη, με την Αθήνα να πρέπει να καταβάλει μια σειρά πληρωμών στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ, αλλά μπορεί να γίνει.
 
Το πρώτο βήμα είναι η Ελλάδα να συμφωνήσει μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους της: να ξεκλειδώσει τα δάνεια ύψους €7,2 δισ. και να αποφύγει τη χρεοκοπία που σε διαφορετική περίπτωση πιθανότατα θα συμβεί τον επόμενο μήνα.
 
Δεδομένου ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να απέχουν πολύ, αυτό δεν θα είναι εύκολο. Από την άλλη ο Τσίπρας λέει πως είναι αισιόδοξος για μια συμφωνία – έτσι ίσως αυτό δείχνει πως είναι επιτέλους έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις. 
Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνει η Αθήνα είναι (η συμφωνία) για τις συντάξεις. Το ελληνικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, σε μεγάλο βαθμό λόγω του μεγάλου αριθμού των εξαιρέσεων που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση σε πολύ νεότερη ηλικία από την επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης. Οι πιστωτές δεν πρέπει να κάνουν πίσω στο σημείο αυτό.
 
Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν στοθέμα της εργασιακής μεταρρύθμισης. Αν και έχουν δίκιο να επιμένουν η Ελλάδα να μην ανακαλέσει τις αλλαγές που έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει περαιτέρω κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων.
 
Υποθέτοντας πως μπορεί να κλείσει μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν τρία ερωτήματα: Θα μπορέσει ο Τσίπρας να καταφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη συμφωνία; Πώς θα χρηματοδοτηθεί η Αθήνα ενόσω θα επεξεργάζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές; Και θα είναι έτοιμοι η Ελλάδα και οι πιστωτές να συμφωνήσουν σε μια πολυετή συμφωνία που θα απαιτεί ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις και πιθανότατα νέα δάνεια που θα ξεπερνούν τα €50 δισ.;
 
Νέες εκλογές 
 
Καλώντας το λαό σε δεύτερες εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα. Θα ήταν ένας τρόπος ώστε ο Α. Τσίπρας να διώξει τους «σκληρούς» απότοκόμμα του. Εξασφαλίζοντας μια εντολή από τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, οι πιστωτές θα είχαν περισσότερη εμπιστοσύνη πως η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό, με τη σειρά του, θα διευκόλυνε τη ροή χρήματος τώρα, αλλά και μελλοντικά.
 
Αν δεν στραφεί και πάλι στον ελληνικό λαό ο Τσίπρας, θα είναι δύσκολο οι πιστωτές να εμπιστευθούν οτιδήποτε υποσχεθεί. Μετά τους τελευταίους τέσσερις μήνες αποθαρρυντικών συνομιλιών, θα ανησυχούν ότι απλώς θα πάρει τα χρήματα και θα αποτύχει να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, των οποίων ηγείται η Γερμανία, θα δυσκολευτούν να πείσουν τα κοινοβούλιά τους να εγκρίνουν άλλα €50 δισ. και περισσότερα σε δάνειο διάσωσης για την Ελλάδα, θεωρώντας πως είναι πεταμένα λεφτά. Το ΔΝΤ επίσης θα είναι απρόθυμο να παίξει ρόλο. Αν δεν το κάνει, τότε σίγουρα θα είναι αδύνατον να συναινέσει το γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι δεύτερες εκλογές, κατά τις οποίες ο Τσίπρας θα πει στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να κάνει συμβιβασμούς για να σωθεί το κράτος, θα τα άλλαζε όλα. Δεδομένου ότι θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και των αναταράξεων στην αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός είναι σε καλή θέση να κερδίσει την πλειοψηφία. 
 
Η καλύτερη στιγμή για μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση πιθανότατα θα ήταν τον Ιούλιο, αφού εξασφαλιστεί μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία, αλλά πριν ξεκινήσει στα σοβαρά η διαβούλευση για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα.
 
Το σενάριο του Ιουλίου
 
Κάτω από αυτό το σενάριο ο Τσίπρας θα συμφωνούσε στην επιβολή κάποιων αντιλαϊκών μέτρων τώρα και θα τα περνούσε στη Βουλή. Κάποιοι από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος πιθανότατα θα εξεγείρονταν, γεγονός που σημαίνει πως ίσως χρειαστεί τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Οι πιστωτές θα «ελευθέρωναν» τα υπόλοιπα €7,2 δισ. του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης. Καθώς αυτά δεν αρκούν για να περάσει η Ελλάδα το καλοκαίρι, η ΕΚΤ θα άφηνε επίσης τις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια από την κυβέρνηση.
 
Ο  Τσίπρας στη συνέχεια θα έκανε εκλογές. Επειδή έχει περάσει λιγότερο από χρόνος από τις εκλογές του Ιανουαρίου, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι μπορεί να επιλέξει ο ίδιοςτους υποψήφιους από το κόμμα του. Ετσι, θα μπορούσε να θέσει «εκτός» τους αντάρτες, που υποθέτουμε ότι θα σχημάτιζαν το δικό τους ακροαριστερό κόμμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκλογές είναι προτιμότερες από το δημοψήφισμα, υπέρ του οποίου έχει ταχθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως έναν τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί μια νέα εντολή από τον λαό. Μετά από ένα τέτοιο δημοψήφισμα ο Τσίπρας θα έμενε κολλημένος με τους ίδιους βουλευτές.
 
Μετά από αυτό το σενάριο θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.
 
Με τον Τσίπρα να έχει τη στήριξη μιας πιο μετριοπαθούς ομάδας βουλευτών, οι πιστωτές θα ήταν πρόθυμοι όχι μόνο να δανείσουν περισσότερα χρήματα με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, αλλά και να συμφωνήσουν κάποια ελάφρυνση του τεράστιου χρέους της χώρας, ίσως παρατείνοντας την περίοδο έναρξης αποπληρωμής των δανείων αλλά και την περίοδο κατά την οποία πρέπει να αποπληρωθούν τα δάνεια αυτά.
 
Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να φαίνεται παραμύθι, όμως είναι ένα από τα λίγα που δεν έχουν ένα βαθύτατα θλιβερό τέλος.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas