Τετάρτη
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΕΝΦΙΑ : Νέος πόλεμος μετά τις υποσχέσεις για μείωση του φόρου

10 Σεπτεμβρίου 18 - Bασίλης Σ. Κανέλλης
ΕΝΦΙΑ : Νέος πόλεμος μετά τις υποσχέσεις για μείωση του φόρου

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών ακινήτων μετά τις υποσχέσεις Τσίπρα για μείωση του ΕΝΦΙΑ.

 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Σαββάτου θα γίνει μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για τις χαμηλές περιουσίες σε βάθος διετίας (μεσοσταθμικά μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ), το οποίο προβλέπει: Μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές περιουσίες το 2019 και έως 50% για το 2020.

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες διευκρίνησε ότι σταδιακά η φορολογία θα επιστρέψει σε έσοδα ανάλογα με αυτά που έπαιρνε το κράτος πριν τον ΕΝΦΙΑ, στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ύψους 1,8 δις ευρώ. Η κυβέρνηση έδωσε και παραδείγματα για τον ΕΝΦΙΑ

Παραδείγματα:

Σε σπίτι στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ.

Το 2019 θα πληρώσει 157 ευρώ.

Το 2020 θα πληρώσει 112 ευρώ.

Σε σπίτι στο Αιγάλεω που ο φορολογούμενος πληρώνει τώρα 203 ευρώ,

το 2019 θα πληρώσει 142 ευρώ

και το 2020 θα πληρώσει 102 ευρώ.

Σε σπίτι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης που ο φορολογούμενος το 2018 πληρώνει 232 ευρώ,

το 2019 θα πληρώσει 162 ευρώ

και το 2020 θα πληρώσει 116 ευρώ.

Ωστόσο, για περισσότερους από 1,7 εκατ. ιδιοκτήτες το όφελος δεν θα ήταν περισσότερο από 50 ευρώ το χρόνο και αυτό σε δύο δόσεις. Μην ξεχνάμε ότι 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες πληρώνουν ΕΝΦΙΑ έως 100 ευρώ.

Είναι δε άγνωστο τι θα συμβεί μια τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση το 2019.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα δουν καμιά αλλαγή στην πληρωμή του φόρου ενώ η ελάφρυνση που ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσίπρας δεν κοστίζει δημοσιονομικά περισσότερο από 30 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός δεν είπε λέξη πάντως για τα σχέδια επιβολής φόρου περιουσίας και για κινητά και για ακίνητα.

Την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών ακινήτων προκάλεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον ΕΝΦΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι της και υπογραμμίζει ότι η μείωση φόρου κατά 30-50%, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, δεν θα αφορά τους μεσαίους ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα χρόνια της κρίσης.

Αυτοί, τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια για να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την «ελάφρυνση» των μικρότερων ιδιοκτησιών. Ακόμη, χαρακτηρίζει παράλογο και εφιαλτικό σενάριο τη μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ας πάψουν κάποιοι να φαντάζονται και να νομίζουν ότι μπορούν επ΄άπειρο να φορολογούν ανύπαρκτα εισοδήματα και απαξιωμένες περιουσίες…».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ:

«Νεκρανάσταση» του εφιαλτικού σεναρίου της ΔΕΘ του 2014 περί ΕΝΦΙΑ συνιστούν οι χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι οποίες επιβεβαίωσαν δυστυχώς τους χειρότερους φόβους που είχε εκφράσει η ΠΟΜΙΔΑ με την προχθεσινή ανοικτή επιστολή της προς τους πολιτικούς αρχηγούς. Η μείωση του φόρου κατά 30-50%, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, δεν θα αφορά τους μεσαίους ιδιοκτήτες, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την «ελάφρυνση» των μικρότερων ιδιοκτησιών κατά έως και 70€ ετησίως!

Το χειρότερο όμως είναι ότι επανέρχεται το παράλογο και εφιαλτικό σενάριο της μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ με εξαπλάσια δημοσιονομική απόδοση, χρεώνοντας ποσά που δεν θα υπάρχει ούτε τρόπος, αλλά ούτε και λόγος πλέον να καταβληθούν, και που θα οδηγήσει σε εισπρακτικό «Βατερλώ», με αποτέλεσμα την ανάγκη επιβολής και νέων φόρων. Ας πάψουν κάποιοι να φαντάζονται και να νομίζουν ότι μπορούν επ΄άπειρο να φορολογούν ανύπαρκτα εισοδήματα και απαξιωμένες περιουσίες…

Η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει τις θέσεις της για αναγκαία μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ με στόχο την αποκατάσταση στοιχειώδους φορολογικής λογικής και αναπτυξιακής προοπτικής:

Σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ζητούμενου από τον ΕΝΦΙΑ στο 50%  του σημερινού, σε μια τετραετία, κατά  ποσοστό 20% το πρώτο έτος (που ισοδυναμεί με διαγραφή της τελευταίας δόσης) και μετά κατά 10% ετησίως!

«ΕRGA OMNES» μείωση του ΕΝΦΙΑ!  Όποια μείωση υιοθετηθεί, να είναι αληθινή και να αφορά εξ ίσου ποσοστιαία όλους τους φορολογουμένους, χωρίς αποκλεισμό ή δυσμενή μεταχείριση καμιάς  κατηγορίας τους, και ιδιαίτερα εκείνων που πλήρωσαν τα περισσότερα κατά τα χρόνια της κρίσης.

Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και της σκανδαλώδους φοροασυλίας της εκτός σχεδίου γης.

  

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas