Σάββατο
21 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ανάπτυξη άνω του 3%

Ευκλείδης Τσακαλώτος

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Savills

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει ανάπτυξη περισσότερο από 3%, φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ).

 

Την τελευταία χρονιά αναμέναμε ύφεση 2%, στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 0,2%. Επιπλέον αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα, διευκολύνθηκε η συγκέντρωση ΦΠΑ μέσω του περιορισμού των αναλήψεων μετρητών και της αύξησης της χρήσης πιστωτικών καρτών. Στα θέματα αυτά αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα χρειαστούν λιγότερες διορθώσεις.

Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μη μπορεί η Ελλάδα ήδη τώρα να επιστερέψει σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3% ετησίως. Δεν είμαστε νεοφιλελευθεροι , οι οποίοι λένε η αγορά τα καθορίζει όλα, αλλά δεν είμαστε και παλαιομοδίτικοι οπαδοί της κρατικά σχεδιασμένης οικονομίας.

Αυτό που χρειαζόμαστε μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα, την 1η Μαίου, είναι η κρίση των διεθνών ΜΜΕ, ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε μια συμφωνία, ότι δεν έγινε αναβολή και ότι η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Το ζήτημα του χρόνου είναι σημαντικό, αν θέλουμε να φτάσουμε από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο. Διότι δεν μπορεί κανείς να συζητά αιωνίως για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να παραμένει αιωνίας ανοικτή μια πληγή.
 
Σε μια συμφωνία με τους πιστωτές στέκεται όμως εμπόδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι ζητά ξανά από τους Έλληνες σημαντικές περικοπές των συντάξεων και των παροχών, ή ως εναλλακτική λύση ένα κούρεμα εκ μέρους των πιστωτών, με το οποίο να μειωθούν οι υποχρεώσεις καταβολών των Ελλήνων στο μέλλον. Βρίσκουμε την άποψη του ΔΝΤ πολύ αιφνιδιαστική.
 
Οσον αφορά στο προσφυγικό δεν νομίζω πως εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης θα επηρεασθούν οι διαπραγματεύσεις (ενν. με τους θεσμούς). Ολοι θα εστιάσουν στο να επιτύχουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα έναν έντιμο συμβιβασμό.
 
Το συνταξιοδοτικό
 
Κάθε συνταξιούχος ήταν μια ειδική περίπτωση και ορισμένοι είχαν ευνοηθεί λίγο παραπάνω, αναλόγως της διαπραγματευτικής τους ισχύος. Η μεταρρύθμιση επιτυγχάνει τώρα ένα ταμείο με τους ίδιους κανόνες για όλους. Το ΔΝΤ θέλει αφενός γενικές περικοπές και αφετέρου μια διόρθωση της ανισορροπίας των κοινωνικών παροχών της Ελλάδας με μεγάλη επιβάρυνση των συνταξιούχων και μικρότερη για άλλους που έχουν ανάγκη. Τέτοιες όμως θεωρητικές απόψεις γίνονται σε μια στιγμή βαθιάς ύφεσης.
 
Εκτός τούτου οι συντάξεις αποτελούν μέρος του κοινωνικού δικτύου ασφάλειας, διότι αυτή τη στιγμή παππούδες και γιαγιάδες πρέπει συχνά να υποστηρίξουν οικογένειες με παιδιά. Εάν το ΔΝΤ με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα κάποιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να το λύσει με τους Ευρωπαίους. Εδώ υπάρχουν δυό ελέφαντες και μεις είμαστε μεταξύ τους η αντιλόπη η οποία προσπαθεί να μην την πατήσουν.
 
Τέλος, για τα κόκκινα δάνεια υπάρχουν επιπλέον στόχοι της Ευρωπαϊκής Αρχής Τράπεζων και αν δεν τηρηθούν, πρέπει οι τράπεζες είτε να κάνουν αύξηση κεφαλαίου ή να γίνει διακανονισμός.

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas