Τρίτη
19 Ιουνίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η ελληνική ψήφος και οι λανθασμένοι χειρισμοί της ΕΕ

07 Ιουλίου 15 | George Friedman
George Friedman

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Οι Έλληνες ψήφισαν και απέρριψαν το ευρωπαϊκό αίτημα για πρόσθετα μέτρα λιτότητας ως τίμημα για την παροχή χρηματοδότησης που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να λειτουργήσουν.

H συνεχής απαξίωση και περιφρόνηση προς το κυβερνών κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που επέδειξε η ευρωπαική ηγεσία έθεσε τους Έλληνες ψηφοφόρους σε μια θέση στην οποία δεν είχαν τίποτα να χάσουν. Οι Έλληνες οδηγήθηκαν στις κάλπες για να επιλέξουν μεταξύ δύο μορφών καταστροφής - μια που ήταν άμεση, με δυνατότητες ανάκαμψης και η άλλη πιο μακροπρόθεσμη χωρίς διέξοδο.
 
Εσφαλμένη η συλλογιστική των Ευρωπαίων
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπίστωσε (διατηρώντας παράλληλα μια πολύ σκληρή γραμμή για την Ελλάδα), οτι οι Έλληνες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ή να ξεφύγουν από την οικονομικό τους εφιάλτη χωρίς ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα συμπεριλάμβανε και ένα σημαντικό κούρεμα μέρους του. Το ΔΝΤ έκανε επίσης σαφές ότι η αύξηση λιτότητας, εκτός από το να θέσει ένα δυσβάστακτο βάρος στους Έλληνες, θα επιβραδύνε στην πραγματικότητα την ανάκαμψη της οικονομίας και την αποπληρωμή του χρέους.
 
Η ελληνική ψήφος και οι λανθασμένοι χειρισμοί της ΕΕ
 
Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση όσο η Ελλάδα. Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ, κυρίως στη Νότια Ευρώπη, θα ήθελαν να επαναδιαπραγματευθούν και αυτές το βαρύ τους χρέος. Βρίσκονται σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα προς το παρόν, αλλά με σταθερά υψηλή ανεργία - για παράδειγμα, το 22,5% στην Ισπανία το Μάιο - δύο πράγματα δεν είναι προφανή: πρώτον, ποια η οικονομική κατάσταση θα βρίσκονται αυτές οι χώρες το επόμενο έτος ή μετά από δύο χρόνια, και δεύτερον, ποια κυβερνήση θα έρθει στην εξουσία, και ποιά θα είναι η θέση της. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι πολύ πιο σημαντικές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλησε να δημιουργήσει τυχόν προηγούμενα αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο αντίστοιχες μελλοντικές απαιτήσεις άλλων χωρών.
 
Στην Ελλάδα, οι ηγέτες της Ευρώπης αντιμετώπιζαν μια κρίση και μια εχθρική κυβέρνηση. Ήταν το τέλειο μέρος για να κάνουν ένα πείραμα. Έγιναν άκαμπτοι σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, απαιτώντας προηγούμενως αυξημένα μέτρα λιτότητας σε μια χώρα όπου η ανεργία ξεπέρασε το 25% και η ανεργία των νέων ήταν πάνω από 50%. Η στρατηγική της ΕΕ όπως και κατά το παρελθόν στηρίχθηκε στον φόβο. Φόβο για το τι μπορεί να σημαίνει η αποχώρηση από την ευρωζώνη και παράλληλα διακύρητε σε όλους τους τόνους ότι ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί σε παραχωρήσεις. Στο παρελθόν, αυτή η στρατηγική απέδιδε. Οι ηγέτες της Ευρώπης απαίτησαν μέτρα λιτότητας. Περίμεναν την Ελλάδα να συνεχίσει να παίζει αυτο το παιχνίδι. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει, για κάποιο λόγο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να τελειώσει αυτό το παιχνίδι. Νόμιζαν ότι υπό πίεση, το κόμμα θα πάει πάσο.
 
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να πάει πάσο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αθετούσε τις προεκλογικές του υποσχέσεις ήταν σίγουρο ότι θα το κόμμα θα χωριζόταν και ένα νέο αντι-ευρωπαϊκό κόμμα θα σχηματιζόταν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες απλά δεν είχαν τίποτα να δώσουν πια. 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υπολόγισαν σωστά. Νόμιζαν οτι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτη, και ήθελαν να χρησιμοποιηθεί σαν παράδειγμα για οποιαδήποτε άλλη χώρα επιθυμούσε να ζητήσει μια ελάφρυνση του δικού της χρέους στο μέλλον. 
 
Νέα απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση
 
Κατ 'αρχάς, όσον αφορά την αντιμετώπιση της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να αποδέιξει στους ευρωσκεπτικιστές οτι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο για μια συνομοσπονδία, πόσο μάλλον για μια ομοσπονδία. Η Ευρώπη ήταν ένωση εφ 'όσον κανένα μέλος δεν είχε μπει σε μπελάδες. Είναι βέβαιο οτι οι Έλληνες κατέφευγαν σε έναν ανεύθυνο δανεισμό χρημάτων. Οι τράπεζες που δάνεισαν τα χρήματα γνώριζαν πολύ καλά την κατάσταση στην Ελλάδα. Στην συνέχεια τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, για να γλιτώσουν εκείνους που έδωσαν τα δάνεια τα αγόρασαν και τα πούλησαν σε τρίτους, και τα τρίτα μέρη τους στην συνέχεια τα πούλησαν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Όσο για την Ελλάδα, δεν ήταν η σημερινή κυβέρνηση ούτε οι πολίτες που δανείστηκαν αυτά τα χρήματα. 
 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν λάβει σοβαρά το ζήτημα των Ελλήνων. Για τους Έλληνες, υπήρχαν δύο εναλλακτικές Η πρώτη ήταν να πάρουν τη συμφωνία που χρειάζονταν. Η δέυτερη να προετοιμαστει για μια ρήξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την εκστρατεία στην ιδέα ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη, αλλά ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα για να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία με τους ηγέτες της ΕΕ. Ωστόσο σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όλοι γνώριζαν οτι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές.
 
Επιλογές στην Ελλάδα σε περίπτωση Grexit
 
Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επιπτώσεις στο ευρώ θα είναι ασήμαντες. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα έχει τρεις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Η πρώτη είναι η Ρωσία. Οι Έλληνες και οι Ρώσοι είχαν μια μακρά σχέση που πηγαίνει πίσω τουλάχιστον στο 1970. Παρόλο που οι Ρώσοι περνούν δύσκολες στιγμές ψάχνουν συνέχεια ένα πάτημα που θα χρησιμοποιήσει εναντίον των Ευρωπαίων και των Αμερικανών και θα αντικαταστήσει τον ρόλο της Ουκρανίας στην περιοχή. Οι Έλληνες και οι Ρώσοι έχουν μιλήσει και τα αποτελέσματα των συνομιλιών δεν έχουν γίνει γνωστά. Η Ελλάδα παραβρέθηκε στην σύνοδο κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία, αναζητώντας κάποιου είδους συμφωνία. Δημοσίως, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα δώσει ένα άμεσο δάνειο προς την Ελλάδα, αλλά θα επωφεληθούν από την κρίση για να αποκτήσουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα ενώ έχει δρομολογηθεί η συνεργασία στον Turkish Stream. 
 
Μια άλλη, αν και λιγότερο πιθανή, πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα είναι η Κίνα και ορισμένοι από τους εταίρους της. Οι Κινέζοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Έλληνες, δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσαν μια περιφερειακή επιρροή σε σχετικά χαμηλό κόστος - απλώς κάποια δεκάδες δισεκατομμύρια. Ωστόσο, αυτό έχει τον κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με το πολιτικό κόστος της αποξένωσης από μια μεγάλη μερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Τέλος, υπάρχουν και αμερικανικά hedge funds και εταιρείες private equity. Διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα, καθώς οι ασφαλείς τοποθετήσεις προσφέρουν πλέον επιτόκια που κινούνται στο μηδέν τοις εκατό. Το επενδυτικό ρίσκο έρχεται να καλύψει η υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα για τη ρωσική ή κινεζική επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Έχοντας κουρέψει το χρέος της προς την Ευρώπη και ξεπερνόντας τους πρώτους πραγματικά δύσκολους μήνες, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ενα ενδιαφέροντα επενδυτικό προορισμό. 

Πίσω και πέρα από όλα αυτά, οι Γερμανοί εξετάζουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολίτες δεν ανησυχούν για το ευρώ ή το ελληνικό χρέος αλλά για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου που διευκολύνει τις μαζικες εξαγωγές των προιόντων τους. Υπό καθεστώς ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα απλά χάνεται μια πολύ μικρή αγορά. Τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά  εάν αυτή η κρίση εξαπλωθεί οπότε για το τελευταίο πράγμα ανησυχούν είναι το άν η Γερμανία θα εξαναγκαστεί τελικά να πληρώσει τον λογαριασμό της διάσωσης. ` 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas