22 Απριλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η γραφειοκρατία αντικίνητρο για επενδύσεις

04 Δεκεμβρίου 09 | Λούκα Κατσέλη
Λούκα Κατσέλη

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services

Το μεγαλύτερο αντικίνητρο επενδύσεων στην Ελλάδα είναι γραφειοκρατία, ενώ η πολυπλοκότητα καλλιεργεί και τη δωροδοκία'', υπογράμμισε από τις ΗΠΑ, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο του 11ου ετήσιου φόρουμ της εταιρίας Capital Link, που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club του Μανχάταν και είχε τον τίτλο: "Ελλάδα: προετοιμάζοντας την ανάκαμψη".

Το μεγαλύτερο αντικίνητρο επενδύσεων στην Ελλάδα είναι γραφειοκρατία, ενώ η πολυπλοκότητα καλλιεργεί και τη δωροδοκία'', υπογράμμισε από τις ΗΠΑ, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο του 11ου ετήσιου φόρουμ της εταιρίας Capital Link, που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club του Μανχάταν και είχε τον τίτλο: "Ελλάδα: προετοιμάζοντας την ανάκαμψη".

"Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση (τη γραφειοκρατία), δεν θα πρέπει να προσβλέπουμε σε επενδύσεις. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, το μεγαλύτερο αντικίνητρο για τις επενδύσεις είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία, το συγκεντρωτικό πλαίσιο και η πολύ μεγάλη δαπάνη που απαιτείται για να κάνεις και την πιο απλή πράξη στην Ελλάδα. Αυτή η πολυπλοκότητα καλλιεργεί και τη δωροδοκία. Και όταν μπαίνεις στο φαύλο κύκλο της δωροδοκίας, το σύστημα γίνεται πιο πολύπλοκο. Γιατί υπάρχουν διόδια σε όλες τις φάσεις, από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό τον φαύλο κύκλο, αυτόν τον γόρδιο δεσμό πρέπει να τον σπάσουμε. Εγώ προσωπικά είμαι αποφασισμένη γι' αυτό" δήλωσε η υπουργός χαρακτηριστικά για το θέμα και ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας θα πάει στη Βουλή για ψήφιση στην αρχή του 2010 ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα να περιοριστεί το φαινόμενο.

Ακόμα η υπουργός υπογράμμισε ότι παράλληλα δημιουργείται ένα υποστηρικτικό πλέγμα δράσεων, μια αλλαγή όλων των διαδικασιών με πλήρη μηχανοργάνωση, με ηλεκτρονική διακυβέρνηση ώστε να σπάσουν τα αποστήματα σε κάθε στάδιο αυτής της γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Η υπουργός που χτύπησε το καμπανάκι λήξης της συνεδρίασης στη Wall Street, στο πλαίσιο της "Greek Day" (Hμέρα Ελλάδας) είχε σειρά επαφών με στελέχη της Bank of America, της Merrill Lynch, της Credit Suisse, της Barclay's συζητώντας επενδυτικά θέματα καθώς και πως μπορούν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να υποστηρίξουν το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά τις επενδύσεις και το product financing, δηλαδή τη χρηματοδότηση επενδυτικών προτάσεων.

Ερωτηθείσα για θέματα ναυτικής εκπαίδευσης ανέφερε ότι είχε σειρά επαφών με Ενωση Εφοπλιστών προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση ώστε η Ελλάδα να γίνει κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, όπως είπε έχει ήδη μιλήσει με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ώστε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα σε συνεργασία τους παράγοντες ακτοπλοΐας και του εφοπλισμού, για παιδιά πρώτης Λυκείου, ώστε να μπορούν, σε εθελοντική βάση για μία εβδομάδα να είναι σε πλοίο και να υπάρχει ειδική εκπαίδευση και παρουσίαση του σύγχρονου πλοίου.

"Τέσσερα βασικά στρατηγικά πλεονεκτήματα έχει η Ελλάδα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων", τόνισε η υπουργός. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η υπουργός είπε ότι πρώτο πλεονέκτημα, είναι η στρατηγική θέση της χώρας μας, το δεύτερο, όπως είπε, "έχει να κάνει με τη φύση της και με το περιβάλλον της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών προσέλκυσης ενδιαφέροντος, τουριστικού και επενδυτικού, σ' αυτό τον τομέα. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της είναι εξαιρετικά σημαντικός για διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι θέλουνε πραγματικά να βάλουν τα λεφτά τους, διότι ξέρουν ότι θα μπορούσανε εν δυνάμει να έχουνε πολύ υψηλές αποδόσεις. Και είναι τουλάχιστον οξύμωρο για μια χώρα σαν την Ελλάδα να μην έχει αναπτύξει το θαλάσσιο τουρισμό. Δηλαδή, να μην έχουμε αυτή τη στιγμή τις καλύτερες μαρίνες σε ολόκληρη την περιοχή. Να μην έχουμε τον ιαματικό τουρισμό, να μην έχουμε τον πολιτιστικό τουρισμό που θα έπρεπε να έχουμε".

Τρίτο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι πολιτισμό της. "Ποτέ δεν είδαμε τον πολιτισμό σαν πηγή συναλλάγματος, σαν ουσιαστικό στρατηγικό εργαλείο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική", τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: "Και εμένα πραγματικά ραγίζεται η καρδιά μου όταν πηγαίνω στις Μυκήνες και βλέπω το χόρτο μέχρι πάνω και υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Σε συνεννόηση που είχαμε την Τρίτη με τον υπουργό Πολιτισμού, αποφασίσαμε να κινητοποιήσουμε και τα δύο υπουργεία, έτσι ώστε κάθε αρχαιολογικός μας τόπος, κάθε κομμάτι της πατρίδας μας που έχει πολιτιστικούς θησαυρούς, να αξιοποιηθεί με πολύ προσοχή για την ανάπτυξη του τόπου". Ακολούθως, ανέφερε ότι δεν έχουμε θεματικά πάρκα στην Ελλάδα. ΌΠως είπε υπάρχει συζήτηση με το Επιμελητήριο Βοιωτίας για την δημιουργία ενός θεματικού πάρκου γύρω από τον Ηρακλή.

Το τέταρτο συγκριτικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με την κυρία Κατσέλη, έχει να κάνει με τους ανθρώπους της. "Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες, όπου και να βρεθούν, κάνουν θαύματα. Η ναυτιλία είναι ένα παράδειγμα. Αλλά, δεν είναι μόνο εκεί. Είναι στις τέχνες, στις επιστήμες, παντού. Αυτή τη στιγμή το να επενδύσεις στην Ελλάδα και στο ανθρώπινο στοιχείο είναι εφικτό και νομίζω ότι το δείξαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πραγματικά είμαστε μια χώρα όπου ένας επενδυτής στο χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών ή στη βιολογία ή στον πολιτισμό έχει ένα προσωπικό πραγματικά πολύ καλά εκπαιδευμένο, με πάρα πολλές δεξιότητες και δυνατότητες".

Στην αρχική της τοποθέτηση η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι από τις συναντήσεις της με πλειάδα επιχειρηματιών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, από τις τράπεζες, από τον χώρο της ναυτιλίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προέκυψε ότι ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. ''Μπόρεσα πραγματικά μέσα από αυτή την κουβέντα να αισθανθώ την αγωνία τους για την ανάγκη να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Πολλοί από τους επιχειρηματίες είχαν δυσάρεστες εμπειρίες από το παρελθόν, ήταν μάλλον απογοητευμένοι. Είχανε συναντήσει πολλά εμπόδια στο να ολοκληρωθεί μία επένδυση, από την πρώτη φάση όταν κάνεις την αίτηση μέχρι την τελευταία, και γι' αυτό για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα να προχωρήσει στην Ελλάδα η πλήρης απλοποίηση όλων των διαδικασιών έναρξης, αδειοδότησης και λειτουργίας της επιχείρησης. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, οι διάφορες χώρες προχωρούν με πολύ γοργά βήματα, προωθώντας τις επενδύσεις, προσελκύοντας επενδύσεις από όλο τον κόσμο''.

Η υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, είπε: "Αυτό που με δίδαξε εμένα τουλάχιστον η Αμερική, είναι το πρακτικό πνεύμα της, όπου τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, είναι κάτι που θαυμάζω ιδιαίτερα σ' αυτό το λαό και κάτι το οποίο με επηρέασε προσωπικά. Πολλές φορές στον τόπο μας, όταν προχωράς, σου λένε αυτό δεν γίνεται, ή αυτό έχει γίνει και έχει αποτύχει. Βλέπουμε πολύ συχνά όλα τα εμπόδια αντί να βλέπουμε το πώς πραγματικά μπορούμε να κάνουμε κάτι".

Τόνισε ότι θα γίνει πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ελληνικό μείγμα, προσεγγίζοντας το 20% και από την πλευρά του υπουργείου στηρίζονται, μέσω του επενδυτικού νόμου οι επενδυτικές προσπάθειες στις ανανεώσιμες πηγές και σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, θα αξιοποιηθούν και οι κοινοτικοί πόροι, αλλά και οι κρατικές ενισχύσεις για να γίνει πράξη η πράσινη ανάπτυξη.

"Σε καμία από τις συναντήσεις μου εδώ στη Νέα Υόρκη με Αμερικανούς επιχειρηματίες δεν ανέφεραν το εργατικό κόστος. Δεν είναι αυτός ο βασικός περιοριστικός παράγοντας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και επειδή ήμουν στη συνάντηση στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, το σημείο που έθιξε ο Αμερικανός πρέσβης ήταν λίγο διαφορετικό. Ήταν το ζήτημα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Το βασικό ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι το εργασιακό. Ούτε θα πας να ανταγωνιστείς τους άλλους στη βάση των μισθών. Θα πρέπει να τους ανταγωνιστείς στη βάση της ποιότητας, της προστιθέμενης αξίας, της οργάνωσης, της παροχής υπηρεσιών" τόνισε η υπουργός.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas