Παρασκευή
19 Οκτωβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Κτίρια με... 400 συνιδιοκτήτες

02 Μαρτίου 18 - RE+D magazine
Κτίρια με... 400 συνιδιοκτήτες

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Savills

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Μελέτη που διενήργησε ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιβεβαιώνει ότι τα κτίρια στην Ελλάδα και κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι γηρασμένα.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έξι στα 10 κτίρια του κέντρου της Αθήνας είναι κατασκευασμένα πριν από το 1960, ενώ το το 55% των κτηρίων ανήκουν σε πάνω από 10 ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα ειδικά στα μεγάλα κτήρια το φαινόμενο της συνιδιοκτησίας να φτάνει σε ακραίες καταστάσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν κτήρια επιφανείας 4.000 τ.μ. που έχουν περισσότερους από 400 συνιδιοκτήτες.

Οι συνέπειες είναι ότι το 30% των γραφείων στο κέντρο παραμένουν κενά, ότι παλαιά κτήρια δεν ανακαινίζονται και ότι η ποιότητα του κτηριακού δυναμικού χειροτερεύει διαρκώς. Κάτοικοι και επιχειρήσεις εγκαταλείπουν το κέντρο της πόλης.

Επιπλέον:

-Πάνω από το 85% των κτιρίων χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργικότητας και της ενεργειακής τους απόδοσης

-Το μέσο κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του 70% περίπου των κτηρίων του κέντρου της Αθήνας υπολογίστηκε σε πάνω από 400 €/τ.μ.

-Πάνω από το 30% του συνόλου των χώρων γραφείων παραμένουν κενά. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πρόταση στην οποία κατέληξε το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκπονήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Εδώ η πρόταση υπό τη μορφή σχεδίου νόμου.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas