Τετάρτη
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

"Μονόδρομος" οι νέες αναπτύξεις στην αγορά γραφείων

15 Μαΐου 18 - RE+D magazine

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Στις νέες ανάγκες των εταιρειών προσαρμόζεται ο κλάδος των γραφείων τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εγχώρια αγορά.


Όπως τόνισαν στελέχη της αγοράς ακινήτων κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πάνελ με τίτλο «From Workspace to workplace» με συντονιστή τον κο. Γιάννη Γκάνο, της Alpha Bank διαφαίνεται σήμερα ένα διαφορετικό τοπίο απ’ αυτό που είχαμε μέχρι σήμερα συνηθίσει.

Τόσο η ανεργία, όσο και οι τεχνολογικές εξελίξεις μεταβάλλουν το σημερινό περιβάλλον στον χώρο των γραφείων. Οι ειδικοί της αγοράς συμφώνησαν ότι οι νέες αναπτύξεις αποτελούν «μονόδρομο» στην αγορά γραφείων κάτι που θα δούμε έντονα την επόμενη χρονιά. Την ίδια στιγμή οι αλλαγές χρήσης σε παλαιά κτίρια τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας ώστε να μετατραπούν σε σύγχρονα διαμερίσματα με στόχο την ενοικίασή τους μέσω πλατφόρμας όπως η Aibnb αλλά και σε boutique hotels είναι κάτι για το οποίο δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον οι developers.

Όπως τόνισε ο κος. Γιάννης Παρασκευόπουλος της εταιρείας ΔΑΝΟΣ οι βασικές αγορές γραφείων στην Ελλάδα σήμερα επικεντρώνονται στην πρωτεύουσα και είναι τα βόρεια προάστια (Λεωφ. Κηφισίας), το Κέντρο (Σύνταγμα και Βας. Σοφίας), τα Δυτικά και Νότια προάστια. Ο Πειραιάς μπαίνει σιγά σιγά στο «παιχνίδι» της αγοράς γραφείων μέσω της ανάπτυξης της εταιρείας Dimand στο κτίριο της Παπαστράτος αλλά και των ευκαιριών που θα προκύψουν από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Όπως είπε ο ίδιος, προτεραιότητα παραμένει το βόρειο τμήμα της Αθήνας στον κλάδο των γραφείων, ενώ παρατηρείται  αυξητική τάση στα ενοίκια Α κατηγορίας (υψηλών προδιαγραφών) στο κέντρο η οποία ξεπερνά τα €20 ανα τετραγωνικό μέτρο. Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς γραφείων αποτελεί η σημαντική μείωση των διαθέσιμων χώρων. «Δεν υπάρχουν καινούριες αναπτύξεις. Ελάχιστα έργα γίνονται στην αγορά της Αθήνας, όπου υπάρχει αύξηση της απορροφητικότητας και μείωση των χώρων» είπε χαρακτηριστικά ο κος. Παρασκευόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε, τέλος, ότι τα αποθέματα κτιρίων με υψηλές προδιαγραφές μειώνονται σημαντικά με παράλληλη πτώση των αποδόσεων η οποία το 2017 έκλεισε στο 8% ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2018 κινείται στο 7,5% με 8%. Στα πολύ καλά γραφεία τα οποία είναι λίγα και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, τα ενοίκια βρίσκονται στα €20 ανά τετραγωνικό μέτρο και στην Κηφισίας στο €15 / τετραγωνικό μέτρο. Για τα γραφεία Β κατηγορίας οι τιμές κυμαίνονται αντίστοιχα στα €12 και €10 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η άλλη… Ευρώπη

Αναλύοντας την αγορά γραφείων της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης η κα. Λίλα Πατεράκη, CIO της Zeus Capital Management, δήλωσε ότι «μάλλον έχουν φθάσει στην κορυφή τους με το 2017 να γίνονται €10 δις. συναλλαγών σε περιοχές όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία». Όπως είπε η ίδια «το 2018 υπολογίζεται ότι θα κρατηθεί ο όγκος αν και δεν αναμένεται κάποια επιπλέον πτώση των αποδόσεων. Σε πολλές περιοχές βλέπουμε να είναι στα επίπεδα του 2017 και ίσως λίγο χαμηλότερα». Σε Βουλγαρία και Πολωνία οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ του 7,25% και 8,5% και υπάρχει ακόμη χώρος να πέσουν κι άλλο εκτίμησε η κα. Πατεράκη και υπογράμμισε ότι «το κόστος δανεισμού στις χώρες κυμαίνεται ανάλογα με τη χώρα αλλά κινείται από το 1,6% σε Πολωνία και Τσεχία σε 2% με 2,5% Βουλγαρία και Ρουμανία. Παρ όλο που βλέπουμε αύξηση επιτοκίων διεθνώς επειδή υπάρχει αρκετό χρήμα στην αγορά, αν και θα έπρεπε να βλέπουμε αύξηση των αποδόσεων οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουμε ότι θα παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα και πολύ υψηλά επίπεδα συναλλαγών».

Ασφαλέστερο όχημα για επενδύσεις οι ΑΕΕΑΠ

«Οι ΑΕΕΑΠ είναι το ασφαλέστερο όχημα για να επενδύσει κανείς» δήλωσε η κα. Αννα Αποστολίδου, CEO της Briq Properties η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το χαρτοφυλάκιο της Briq έχει απόδοση στο 8%. Στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προϊόντος και στην μεγάλη ζήτηση αναφέρθηκε η κα. Αποστολίδου λέγοντας ότι «οι ΑΕΕΑΠ βλέπουν αναπτύξεις, όχι η Briq η οποία έχει ακόμη μικρό μέγεθος και είναι καινούρια στην αγορά, κυρίως σε κτίρια με μεγάλες προδιαγραφές στα οποία θα μπορούν να «χτυπήσουν» υψηλά ενοίκια». Όπως είπε η Briq επικεντρώνεται στην αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων και κυρίως στην απελευθέρωση ποιοτικών περιουσιακών στοιχείων τα οποία σήμερα είναι «δεσμευμένα» σε χαρτοφυλάκια «κόκκινων δανείων» τα οποία έχουν οι τράπεζες. «Εκεί θα υπάρξουν καλά προϊόντα τα οποία θα βγουν στην αγορά» συμπλήρωσε.

Αλλαγή σκηνικού στην αγορά

Για το πώς η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα στον κλάδο των γραφείων μίλησε ο κ. Αντώνης Κουμίδης της McBains Hellas. Όπως είπε «ο τεχνολογικός κλάδος έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και έτσι η συμπεριφορά των εργαζομένων έχει αλλάξει. Το γεγονός ότι θέλουμε πληροφορίες ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε βρισκόμαστε δημιουργεί «ευκαιρίες» στον χώρο των γραφείων αλλά κρύβει και «απειλές». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πλέον κάτι που διαφαίνεται και από το εξωτερικό είναι οι νέοι χώροι γραφείων να είναι τεχνολογικά προηγμένοι και μικρότεροι αν και οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν περισσότερους υπαλλήλους». Το κόστος, όπως είπε, αποτελεί το «κλειδί» και γι αυτό υπάρχουν συστήματα που εξετάζουν αν για παράδειγμα χρησιμοποιεί μια εταιρεία πολύ την αίθουσα συνεδριάσεων ή αν έχει ακριβά και μεγάλα έπιπλα. Ετσι έχει την ευκαιρία να προσαρμοστεί σε νέους γραφειακούς χώρους ή να αλλάξει προς το καλύτερο τους υφιστάμενους.

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas