Σάββατο
20 Οκτωβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ολο και λιγότερες οι ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία

20 Ιουλίου 17 - RE+D magazine
Ολο και λιγότερες οι ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Συνεχή μείωση από το 2001 και μετά εμφανίζουν οι ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οπότε και ανέρχονταν σε €81,2 εκατ.

 

Όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι, παρατηρήθηκε μία διαρκής μείωση των επενδυτικών ροών, η οποία σε ποσοστιαία βάση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σημαντική: το 2003 (64,1 εκατ. €), το 2006 (49,4 εκατ. €), το 2010 (34,5 εκατ. €),  ενώ παρατηρήθηκε μία μικρή αύξηση από το 2012 (17,1 εκατ. €) ως και το 2014 (23,0 εκατ. €). To 2015 οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στη Γαλλία ανήλθαν σε 19,8 εκατ. €.

Οι επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στη Γαλλία κατευθύνονται αμιγώς στην πραγματική οικονομία της χώρας και οι σημαντικότερες εξ αυτών έχουν πραγματοποιηθεί –κυρίως μέσω θυγατρικών εταιρειών- στους κάτωθι τομείς από τις εταιρείες:

 Δομικά υλικά και βιομηχανικά προϊόντα


 Ο Όμιλος Χαλκόρ αναπτύσσεται ισχυρότερα στη γαλλική αγορά μετά την ενσωμάτωση στις εμπορικές του δραστηριότητες του τομέα χαλκού της εταιρίας Reynolds European SA το Φεβρουάριο 2015. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επένδυσης που πραγματοποίησε ο μητρικός Όμιλος Viohalco στην εταιρία Reynolds European SA με την εξαγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων και του δικτύου διανομής της τελευταίας και την ίδρυση της Reynolds Cuivre SA, ως νέας θυγατρικής του Ομίλου.

 Η εταιρεία ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ το 2006 συγχώνευσε δύο γαλλικές εταιρείες, τις  Producteurs Agricole και Polyane Prolen (Deltatex) σε μια νέα εταιρεία, την AGRIPOLYANE. Η εταιρεία αυτή είναι κορυφαία παραγωγός προστατευτικών μεμβρανών στη Γαλλία, ενώ παράλληλα εξάγει τα προϊόντα της σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Η εταιρεία πλαστικών Lariplast κατασκεύασε το 2011 την 2η παραγωγική μονάδα της στην Γαλλία και το 2013 ξεκίνησε τη λειτουργία της, με συνολική έκταση 9.000 τετρ. μέτρα (παραγωγή, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία) και 5.000 τετρ. μέτρα κτιριακές εγκαταστάσεις. Το εργοστάσιο βρίσκεται 145 χλμ Βόρεια του Παρισιού στα Γαλλο-Βελγικά σύνορα στην πόλη Marle, της περιφέρειας Picardie.
Ο όμιλος εταιρειών Μαΐλλης το 1999 εξαγόρασε μια μικρή γαλλική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων που εξειδικεύεται στο χονδρεμπόριο βιομηχανικού εξοπλισμού.

 Υπηρεσίες τουρισμού:


 Το 1993 ο Όμιλος Κυριακούλη συμμετείχε στη σύσταση της γαλλικής εταιρείας SARL VENT PORTANT, με ποσοστό 66,67%. Η τελευταία, το 1999 εξαγόρασε τη γαλλική εταιρεία SARL POINT D’AMURE, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού στη Γαλλία. Η εξαγορασθείσα εταιρεία μετονομάστηκε σε SARL KIRIACOULIS POINT D’AMURE VENT PORTANT. Η εταιρεία Cocomat συμμετέχει σε 4 ξενοδοχεία στη Γαλλία. Επιπλέον, διαθέτει ένα σημείο πώλησης μέσα στο γνωστό πολυκατάστημα BHV κι ένα κατάστημα στο Παρίσι.

 Φάρμακα και καλλυντικά

Lavipharm– ερευνητικά εργαστήρια: το 1989 ο Όμιλος επιχειρήσεων Λαβίδα ιδρύει την εταιρεία Laboratoires Lavipharm στο Παρίσι. Tο 1992 ίδρυσε κοινοπραξίες με τη Synthélabo (Synthélabo -Lavipharm) και τη L'Oreal Cosmetique Active (Lavicosmetica). Το 1995 κυκλοφόρησε στην αγορά της Γαλλίας το διαδερμικό σύστημα νιτρογλυκερίνης και το 1997 το επιδερμικό σύστημα κατά της ακμής ιδίας Έρευνας και Ανάπτυξης της Lavipharm, από τη L'Oreal, σε 40 χώρες. Το 2000 η Lavipharm προχώρησε στην εξαγορά της Hitex.

 Η εταιρεία Gerolymatos International διαθέτει από το 2007 στη Γαλλία ιδιόκτητο εργαστήριο ερευνών Laboratoire AIM.

Ο ελληνικός Όμιλος Famar το 2001 εξαγόρασε τα εργοστάσια της Novartis στην Ορλεάνη και της Aventis στη Νορμανδία, το 2002 το κέντρο διανομής Sephora στο Boigny και το 2004 τη μονάδα παραγωγής της Aventis στο Saint Genis Laval.

Το 2005 ιδρύθηκε έδρα της Famar στο Παρίσι. Το 2006 προέβη στην εξαγορά του εργοστασίου Abbott στο Saint Remy και το 2009 στην εξαγορά του εργοστασίου Johnson & Johnson στην Ορλεάνη. Έπειτα από τα οικονομικά προβλήματα του Ομίλου Μαρινόπουλου του οποίου μέλος αποτελούσε και η Famar, η διοίκηση της φαρμακευτικής πέρασε στα χέριο της  Pillarstone, που αποτελεί πλατφόρμα διαχείρισης δανείων που έχει σχηματιστεί από το fund ΚΚR.

Σημειώνεται πως η FAMAR βρισκόταν από το φθινόπωρο του 2016 σε διαδικασία εξωδικαστικής διευθέτησης του χρέους της με τις πιστώτριες τράπεζες, κατά την οποία ζητούνταν η αναδιάρθρωση του δανεισμού της ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου είχε επιχειρήσει πέρυσι να πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου FAMAR, κάτι που απέβη άκαρπο.

Η εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ διαθέτει τα προϊόντα της σε 30 χώρες, με παρουσία σε περισσότερα από 4.700 σημεία διανομής και σε πάνω από 8.000 φαρμακεία. Στη Γαλλία διαθέτει τρία καταστήματα, εκ των οποίων ένα στο Παρίσι. Επιπλέον, έχει παρουσία στα πολυκαταστήματα Monoprix, Le Bon Marche και Monop Beaute. Τέλος, τα προϊόντα της πωλούνται διαδικτυακώς και σε περισσότερα από 80 φαρμακεία σε όλη τη Γαλλία.

 Τρόφιμα

 Η εταιρεία ChillBox είναι η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα παγωμένου γιαουρτιού και παγωτού (frozen yogurt – ice cream) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη Γαλλία διαθέτει δύο καταστήματα, ένα στο εμπορικό κέντρο Aeroville στο Παρίσι και ένα στη Ντιζόν.

 Η εταιρεία IFANTIS, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλλαντικών και έτοιμων μερίδων στην Ελλάδα, ίδρυσε εντός του 2016 θυγατρική εταιρεία στη Γαλλία, με την επωνυμία IFANTIS FRANCE SAS με έδρα στα προάστια των Παρισίων.

Κοσμήματα


Ο Οίκος Ζολώτας, μέλος της Επιτροπής Colbert, εγκαινίασε πρόσφατα διώροφο κατάστημα σε περιοχή των Παρισίων με πολυτελή καταστήματα. Η εταιρεία Folli Follie δημιουργεί μόδα σε 24 χώρες με περισσότερα από 500 σημεία πώλησης παγκοσμίως. Η εταιρεία διαθέτει δύο καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων.

 Οινοποιία

Η οινοποιία Μπουτάρη το 2006 εξαγόρασε το Domaine de Mayrac, οινοποιείο που περιβάλλεται από έναν αμπελώνα 700 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας στη Νότια Γαλλία.

 Υπηρεσίες και λοιπή παρουσία ελληνικών εταιρειών στην αγορά της Γαλλίας

 Η εταιρεία ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε. στη Γαλλία ανέλαβε το έργο συντήρησης του Πύργου του Άιφελ. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες της STELMA T.S.A. αφορούν εργασίες αντισκωριακής προστασίας (αμμοβολές - βαφές & συγκολλήσεις) σε νεότευκτα πλοία (Queen Mary II, MSC Musica, MSc Poesia, NCL F3 κτλ) που ναυπηγούνται στο γαλλικό ναυπηγείο STX France S.A, ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ευρώπης. Άλλοι σημαντικοί πελάτες της εταιρείας στην Γαλλία είναι οι εταιρείες DCNS, ALSTOM MARINE S.A., GRAND PORT MARITIME DE NANTES, VEDETTES DE PARIS, MECASOUD SAS και FORCLUM. Σε μικρότερη κλίμακα η ΣΤΕΛΜΑ έχει αναλάβει έργα ειδικών βαφών σε μικρό ναυπηγείο της Δουνκέρκης στη Γαλλία.

 Η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων Autovision δραστηριοποιείται στον έλεγχο οχημάτων, με περισσότερα από 1.000 κέντρα ελέγχου οχημάτων στη Γαλλία, 65 εκ των οποίων στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων.

 Επιπλέον, η εταιρεία λογισμικού Exodus το 2011 ανέλαβε τμήμα της μηχανογράφησης του δεύτερου μεγαλυτέρου γαλλικού τραπεζικού ομίλου Credit Agricole.

Επιπροσθέτως, σειρά εταιρειών, κυρίως του χώρου των δομικών υλικών (μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές), δραστηριοποιούνται στη γαλλική αγορά, μέσω ανάληψης έργων, συχνά ως υπεργολάβοι γαλλικών ή άλλων εταιρειών. Σημαντικός είναι και ο αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στο χώρο της εστίαση και σε άλλους τομείς.

Τέλος, η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα με απευθείας τακτικές πτήσεις, καθώς και άλλες εποχικές πτήσεις, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas