Παρασκευή
17 Αυγούστου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πάνω από €2 δισ. οι τουριστικές εισπράξεις Ιουνίου

21 Αυγούστου 17 - RE+D magazine
Πάνω από €2 δισ. οι τουριστικές εισπράξεις Ιουνίου

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα €2 δισ. ξεπέρασαν οι τουριστικές εισπράξεις για τον μήνα Ιούνιο σε ετήσια βάση φθάνοντας στα €2,046 δισ. έναντι €1,792 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 13% και 14,2% αντίστοιχα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα.

Το εξεταζόμενο διάστημα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα ύψους €842 εκατ. δηλαδή κατά €68 εκατ. λιγότερο από εκείνο του Ιουνίου του 2016.

Η μείωση αυτή του πλεονάσματος οφείλεται πρωτίστως στην εμφάνιση ελλειμμάτων στα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, έναντι πλεονασμάτων τον Ιούνιο του 2016, και δευτερευόντως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα €884 εκατ. αυξημένο κατά €198 εκατ.  σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2016.

Η μικρή αύξηση κατά €24 εκατ. του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών σε σχέση με εκείνο του Ιουνίου του 2016 ήταν συνέπεια της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα βελτιώθηκε, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 11,4% και οι εξαγωγές καυσίμων κατά 9,6% σε σταθερές τιμές.

Η άνοδος κατά €221 εκατ. του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται αποκλειστικά στην άνοδο του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου κατά €257 εκατ. καθώς τον Ιούνιο του 2017 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 13% και 14,2% αντίστοιχα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016. Αντίθετα, τα πλεονάσματα των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών περιορίστηκαν, παρότι οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές παρουσίασαν άνοδο κατά 8,6%.

Η επιδείνωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην πτώση των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων και εκείνη του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται πρωτίστως στην επιδείνωση του ισοζυγίου του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas