Τετάρτη
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Προνομιακός προορισμός για δεύτερη κατοικία η Κύπρος

16 Μαΐου 18 - Ειρήνη Θεοφανίδου
Προνομιακός προορισμός για δεύτερη κατοικία η Κύπρος

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Στο «club» των προνομιακών προορισμών για να αποκτήσει κάποιος δευτερεύουσα κατοικία βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η Κύπρος εκμεταλλευόμενη την ελληνική κουλτούρα, το μεσογειακό κλίμα και τους χαμηλούς φόρους.

 

Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί μήκους 240 χλμ και πλάτους 100 χλμ και αποτελεί συνάντηση Ανατολής και Δύσης με εντυπωσιακή ιστορία, ηλιοφάνεια 340 μέρες το χρόνο και αξιοθέατα που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Τα παραπάνω καθώς επίσης και η πολύ καλή χρήση της αγγλικής γλώσσας αποτελούν σύμφωνα με τον κο. Αλέξανδρο Μουλα, Διευθυντή της International Development Consultancy της Savills τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν την Κύπρο ιδιαίτερο προορισμό για απόκτηση δευτερεύουσας κατοικίας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «για τους υποψήφιους αγοραστές το γενικά ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον καθώς και η τοποθεσία (προσβασιμότητα στη Μέση Ανατολή) έχουν ενισχύσει πραγματικά την αγορά ακινήτων του νησιού». Το στέλεχος της Savills υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση όχι μόνον από Ευρωπαίους επενδυτές αλλά από Ρώσους, Ασιάτες, Ινδούς και πολίτες της Μέσης Ανατολής.

Το «κλειδί» όπως εξηγούν οι ειδικοί της αγοράς για την προώθηση της δευτερεύουσας κατοικίας είναι η «χρυσή βίζα» το πρόγραμμα που προσφέρει το δικαίωμα σε όσους επενδύσουν τουλάχιστον €2 εκατ. σε ακίνητα να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν σε όλες της χώρες μέλη της Ε.Ε.

Το όριο για την χορήγηση βίζας μειώθηκε πριν από δυο χρόνια από τα €2,5 εκατ. με σκοπό να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές. Το 2013 η οικονομική κρίση που «χτύπησε» το νησί είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια €4,5 δις. από την αξία των τραπεζών, όμως πέντε χρόνια αργότερα η Κύπρος δείχνει αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

Ο κ. Μουλας αναφέρει ότι το 2017 εκδόθηκαν 503 βίζες από 443 το 2016. Σε έκθεση της PriceWaterHouseCoopers για την αγορά ακινήτων του νησιού σημειώνεται ότι οι συναλλαγές επί της αξίας των ακινήτων ήταν άνω τα ων €1,5 εκατ. αυξημένες κατά 45% το 2017.  Από τα deals αυτά το 52% αφορούσε στην Λεμεσό που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού και βασικό επιχειρηματικό κόμβο.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas