Τετάρτη
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ρώσοι αγοράζουν πολυκατοικίες στα Εξάρχεια

18 Ιανουαρίου 18 - Ειρήνη Θεοφανίδου
Ρώσοι αγοράζουν πολυκατοικίες στα Εξάρχεια

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Ανεβάζει "στροφές" και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα η διεθνής τάση της μίσθωσης (βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας) επιπλωμένων διαμερισμάτων τα οποία όμως έχουν κανονικές παροχές ξενοδοχείου.

 

Στην Ελλάδα η κατηγορία αυτή που βρίσκεται ανάμεσα στο παραδοσιακό δωμάτιο ξενοδοχείου και στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα δεν είναι ακόμα διαδεδομένη σε μεγάλο βαθμό καθώς υπάρχουν λίγα τέτοια συγκροτήματα, ωσόστο, κάποιοι βλέπουν τεράστιες προοπτικές στον τομέα αυτό. Αλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία της HVS, πάνω από 10.000 τέτοια διαμερίσματα αναμένεται να κατασκευαστούν στην Ευρώπη έως το 2020. Το 37% έχει βγει ήδη στην αγορά μέχρι το τέλος του 2017, ενώ εφέτος θα ολοκληρωθεί το 28% και το 25% του χρόνου.
 
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ακινήτων με έδρα τη Ρωσία, Tranio η οποία κάνει λόγο για «πολύ υποσχόμενες επενδύσεις» ειδικά σε αγορές με δυναμική αύξηση τιμών έχει ήδη ένα κτίριο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα Εξάρχεια το οποίο θα μετατραπεί σε σύγχρονο συγκρότημα διαμερισμάτων σε συνεργασία με τοπική εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων και σκοπεύει να νοικιάσει διαμερίσματα με βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι το Μάιο του 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους €8 εκατ. τη χώρα μας το επόμενο διάστημα.
 
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες αυτή τη στιγμή η Tranio βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης πέντε ακόμα ακινήτων σε όλο το κέντρο της πόλης (από τα οποία στο ένα έχει δώσει ήδη προκαταβολή). Οι ενοικιαστές στα κτίρια που θα λειτουργήσουν σαν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με παροχές, μπορούν να κλείσουν ένα ή περισσότερα διαμερίσματα που κυμαίνονται από 35 τετραγωνικά μέτρα έως 85 τετραγωνικά μέτρα με τιμή τα €3.000 ανά τετραγωνικό μέτρο.
 
Τεράστιες προοπτικές των επιπλωμένων διαμερισμάτων
 
Τις τεράστιες προοπτικές που έχουν οι εν λόγω επενδύσεις σημείωσε και η PwC στην τελευταία έρευνά της με τίτλο «Αναδυόμενες τάσεις στα ακίνητα: Ευρώπη 2017» όπου το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι προοπτικές για επενδύσεις σε «ξενοδοχειακά διαμερίσματα» είναι «καλές», ενώ το 29% τις θεωρεί «πολύ καλές».
Τα ξεχωριστά αυτά καταλύματα γνωστά ως «ξενοδοχειακά διαμερίσματα» συνήθως είναι κατά 15% με 30% μεγαλύτερα από τα δωμάτια ξενοδοχείου και ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά τους είναι το ότι διαθέτουν κουζίνα. Μισθώνονται τόσο για 1 έως 3 ημέρες όσο και για περισσότερο διάστημα που μπορεί να είναι από 6 έως 12 μήνες. Αυτά τα διαμερίσματα έχουν λιγότερες υπηρεσίες σε σχέση με τα παραδοσιακά ξενοδοχεία, για παράδειγμα τα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) δεν περιλαμβάνονται πάντα, αλλά μπορεί να έχουν πρόσβαση σε γυμναστήριο, αίθουσα συνεδρίων κ.ά. 
 
Ανεβάζουν στροφές 
 
Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία συμβούλων Apartment Service, μεταξύ του 2008 και του 2016 ο όγκος των «ξενοδοχειακών διαμερισμάτων» υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας στις 827.00 μονάδες παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσωπεύουν το ¼ εξ αυτών. Κάθε κτίριο που «φιλοξενεί» διαμερίσματα προς ενοικίαση με παροχές ξενοδοχείου διαθέτει από 18 έως 300 διαμερίσματα και 120 διαμερίσματα κατά μέσο όρο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν το υψηλότερο ποσοστό βάσει όγκου που φθάνει το 41% και 32% αντίστοιχα. Οι τιμές των ενοικιαζόμενων είναι συχνά κατά 15% με 30% χαμηλότερες σε σχέση με τα κλασικά δωμάτια ξενοδοχείων γι αυτό και αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, έχουν μεγάλη… πέραση κυρίως σε τουρίστες με μεσαία «βαλάντια» αλλά και επιχειρηματίες που κάνουν συχνά ταξίδια και αναζητούν μια διαφορετική πιο οικονομική «λύση» στη διαμονή τους. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της HVS, τα εν λόγω καταλύματα το 2016 είχαν ποσοστό πληρότητας που άγγιζε το 84% σε σχέση με τα δωμάτια ξενοδοχείων τα οποία κινήθηκαν στο 70%. 
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas