Τετάρτη
21 Μαρτίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Σε δυο στρατόπεδα οι Ευρωπαίοι

23 Μαρτίου 15 | Stephen Fidler
Stephen Fidler

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Σε δυο στρατόπεδα έχουν χωριστεί οι 18 χώρες της ευρωζώνης την ώρα που γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας και συγκεκριμένα είναι 18 εναντίον ενός.

 

Δεν ξεκίνησε έτσι από την αρχή. Η νέα κυβέρνηση του ΑλέξηΤσίπρα έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από πολλούς όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο, δεδομένων των τολμηρών υποσχέσεων του ηγέτη της Αριστεράς για διαγραφή του χρέους της χώρας.

Όμως υπήρχαν και ορισμένοι από την αριστερή πτέρυγα μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Ιταλίας και πολλοί περίμεναν πως ο κ. Τσίπρας θα αλλάξει πορεία πριν αναλάβει την ανάληψη των καθηκόντων του.
Αυτή η στροφή δεν έχει γίνει και ακόμα και η συμπάθεια που υπήρχε έχει κάπως «εξατμιστεί». Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχασε έναν σύμμαχο, την Ιταλία, όταν δήλωσε πως και αυτή η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.
 
Οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα λένε και δημοσίως και ιδιωτικά ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες αν θέλει περισσότερη βοήθεια.
Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup τον περασμένο μήνα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιεργκ Σέλινγκ δήλωσε πως «στις συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, μέχρι στιγμής, υπήρχε ένα πολύ αποφασισμένο μέτωπο υπουργών Οικονομικών 18 προς 1, και συνεχίζουμε να το τηρούμε αυτό».
 
Ο ιστορικός και σχολιαστής θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Λάντλοου, δήλωσε πως η απομόνωση της Ελλάδας εντός του μπλοκ μπορεί και να μην έχει προηγούμενο. Αυτό, κατά τον ίδιο και άλλους, έχει αρκετές εξηγήσεις.
Μερικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης -η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και χώρες της Βαλτικής- θεωρούν ότι έχουν καταπιεί σκληρά, με πολιτικό κόστος, αλλά τελικά επιτυχημένη «ιατρική» και δεν βλέπουν τον λόγο για τον οποίον η Ελλάδα θα πρέπει να τη γλυτώσει. Ορισμένες, όπως η Σλοβακία και οι χώρες της Βαλτικής, είναι φτωχότερες από την Ελλάδα και πληρώνουν χαμηλότερο κατώτατο μισθό στους εργαζομένους τους.
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε οποιαδήποτε μορφή σημαίνει απώλειες για τις κυβερνήσεις -η Αθήνα χρωστά σε άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης €195 δισ. - και ως εκ τούτου για τους φορολογούμενους της ευρωζώνης.
 
Η Ελλάδα χρωστάει τα περισσότερα στη Γερμανία –πάνω από €60 δισ. ευρώ- ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία. Όμως, ως ποσοστό του ΑΕΠ τους, οι άλλες χώρες έχουν βάλει περισσότερα από τη Γερμανία. Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, τα χρέη της Ελλάδας προς τη Σλοβενία ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ της, έναντι του 2,4% του γερμανικού ΑΕΠ.
 
Ένα άλλο ζήτημα είναι το πολιτικό. Κάνοντας μεγάλες υποχωρήσεις σε ένα ριζοσπαστικό κόμμα στην Ελλάδα οι πολιτικοί ηγέτες φοβούνται πως θα ενθαρρύνουν τους επαναστάτες των δικών τους χωρών και θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταδιοδρομία τους.  
 
Μετά υπάρχει και η προσωπική διάσταση: η κακή προσωπική χημεία μεταξύ των άπειρων και κάποιες φορές χαρισματικών πολιτικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με τους μπαρουτοκαπνισμένους της υπόλοιπης ευρωζώνης.
Για τους περισσότερους πολιτικούς της υπόλοιπης ευρωζώνης, οι κανόνες έχουν σημασία. Είναι όμως κάτι περισσότερο από αυτό. Η Γερμανία, πολλές άλλες κυβερνήσεις και ανώτατοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών πιστεύουν πως η στρατηγική τους της λιτότητας ήταν επιτυχημένη - και ότι επιτέλους άρχισε να έχει αποτελέσματα και στην Ελλάδα το περασμένο έτος, όταν η οικονομία της άρχισε να αναπτύσσεται μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Τώρα, πιστεύουν ότι η επιτυχία έχει τεθεί σε κίνδυνο από την απερισκεψία του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και πως αυτό θα ενθαρρύνει άστοχες πολιτικές στο εξωτερικό.
 
Δεν έχει να κάνει τόσο με το ότι πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μαρξιστές - η ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί τους οπαδούς του γενειοφόρου Γερμανού φιλοσόφου του 19ου αιώνα. Έχει περισσότερο να κάνει με το ότι θεωρείται πως επηρεάζονται υπερβολικά από τον Βρετανό οικονομολόγο του 20ού αιώνα, Τζον Μέιναρντ Κέινς, και τους εν ζωή Αγγλοσάξονες μαθητές του.
Στους Υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρουφάκης συνοδευόταν από τον Αμερικανό οικονομολόγο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και τον Τζέφρι Σακς. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η νέα κυβέρνηση πήρε ισχυρή ρητορική στήριξη από τον Πολ Κρούγκμαν, τον Τζόζεφ Στίγκλιτς και άλλους.
 
Έτσι, η φιλοσοφική έδρα του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Αμερικής θεωρείται ότι βρίσκεται στην «αγγλόσφαιρα», (λέει ο κ. Λάντλοου). Η πρώτη επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών ήταν στο Λονδίνο σημειώνει ο ίδιος.
 
«Ο Βαρουφάκης και οι συνάδελφοι και υφιστάμενοί του στη νέα κυβέρνηση στράφηκαν, ως εκ τούτου, ενστικτωδώς στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, πριν ακόμη επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Γι αυτό ο κ. Βαρουφάκης έκανε το Λονδίνο τον πρώτο σταθμό του όταν ξεκίνησε την προσπάθεια να προσελκύσει ξένη στήριξη την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου», λέει ο κ. Λάντλοου σε μια εκτίμησή του για τη σύνοδο του περασμένου μήνα.
 
Για τον κ. Βαρουφάκη, την κυβέρνησή του και τους περισσότερους κεϋνσιανούς οικονομολόγους, η επίσημη θέση της ευρωζώνης πως το φάρμακο της λιτότητας ενεργεί θα ήταν για γέλια αν δεν είχε μια τόσο καταστροφική επίπτωση στην ελληνική οικονομία. Από τη άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει χάσει ένα τέταρτο του ΑΕΠ της και η ευρωζώνη ζητά περισσότερες βδέλλες για να γίνει αφαίμαξη από τον ασθενή.
Η αναμέτρηση μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της υπόλοιπης ευρωζώνης είναι, ως εκ τούτου, βαθιά και περίπλοκη, αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης προσωπικών στυλ, φιλοσοφίας και αντικρουόμενων εθνικών συμφερόντων.
 
Και τα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης εξακολουθούν να λένε πως θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στο κλαμπ. Όμως οι διαφορές τους δεν θα μπορέσουν να γεφυρωθούν εύκολα.Ίσως μάλιστα να μην γεφυρωθούν ποτέ.

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas