Παρασκευή
23 Μαρτίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Σημαντικός ενεργειακός παράγοντας η Ελλάδα

11 Νοεμβρίου 14 | Γ. Μανιάτης
Γ. Μανιάτης

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη είχα ενδιαφέρουσες συναντήσεις στον Λευκό Οίκο και στο State Department και παραχώρησα μια συνέντευξη στο CNN. Όλα αυτά εκπροσωπώντας μια Ελλάδα, η οποία είναι πια ένας πολύ σοβαρός περιφερειακός ενεργειακός παίκτης. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί η χώρα μας αντιμετωπίζεται και από τις ΗΠΑ αλλά και από τους διεθνείς παράγοντες ως σημαντικός ενεργειακός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης.

 

Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, το στρατηγικό σχέδιο της χώρας προκειμένου να υπάρξει αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο κος. Μανιάτης λέει χαρακτηριστικά:

Περάσαμε το τριπλό μήνυμα: Ασφάλεια, θέσεις εργασίας, δημόσια έσοδα. Αναδείξαμε το νέο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ξέρει ότι εξαρτάται ενεργειακά από τρίτες χώρες και κατά συνέπεια οτιδήποτε ενισχύει τη δική της ενεργειακή ασφάλεια, ενισχύει την πολιτική και την οικονομική της ισχύ. Επομένως, όλη αυτή η ιστορία είναι μια ιστορία στην καρδιά του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού. 
 
Οσον αφορά στους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, αυτή τη στιγμή, ως Ελλάδα, έχουμε ολοκληρώσει ήδη ένα διαγωνισμό κι έχουμε αναθέσει τρία οικόπεδα, στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό και το Κατάκολο. Αυτά τα τρία οικόπεδα έχουν κατακυρωθεί σε συμπράξεις με σημαντική συμμετοχή ελληνικών εταιρειών, οι οποίες πήραν μέρος σε ανοιχτό διαγωνισμό και κέρδισαν, μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις των επιτροπών.
 
Αυτό που επιπλέον έχουμε είναι ο μεγάλος διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα φτάνοντας μέχρι τα όρια της ΑΟΖ της Αιγύπτου. Έχουμε ήδη κάνει στο Λονδίνο και αντίστοιχες παρουσιάσεις έχουν γίνει και στο Χιούστον, στο Όσλο και σε άλλες περιοχές. Έχουμε άλλο ένα διαγωνισμό που επίσης έχει δημοσιευθεί και αφορά σε τρεις χερσαίες περιοχές: στην Αχαία, την Αιτωλοακαρνανία και Άρτα –Πρέβεζα.
 
Οι ενδείξεις που έχουμε είναι εξαιρετικά ισχυρές, είναι πολύ θετικές και για αυτό έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε αυτές τις προοπτικές στις διεθνείς εταιρείες για να έρθουν να επενδύσουν. Αυτό που έχει σημασία σε όλα αυτά είναι να βρεθούν επενδυτές που θα έρθουν να επενδύσουν. Για παράδειγμα σε ένα οικόπεδο θαλάσσιο, μόνο η μία γεώτρηση κάνει $100 εκατ. Και αν πάει θετικά, θα γίνουν τρεις – τέσσερις επιπλέον.
 
Σχετικά με τη διαδικασία ο διαγωνισμός δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ε.Ε. και γύρω στον Απρίλιο ή Μάιο θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Εμείς ήδη έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε το υπόβαθρο. Προβάλλουμε ως χώρα σε όσο το δυνατότερο περισσότερες εταιρείες τις προοπτικές για όλα τα οικόπεδα. 
 
Υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός που λέει ότι από τη στιγμή που θα κατακυρωθεί ένα οικόπεδο σε ένα συγκεκριμένο Consortium, σε ένα διάστημα της τάξης των 5 ετών θα πρέπει να έχουν τελειώσει οι επιπλέον εργασίες για να μπουν τα γεωτρύπανα. Ό,τι ακριβώς έγινε στην Κύπρο, όπου μεσολάβησαν 3 χρόνια ώστε να έρθει το γεωτρύπανο και να γίνει γεώτρηση. Συνήθως η γεώτρηση διαρκεί πολύ λίγους μήνες και αμέσως μετά προχωρούμε.
 
Ο σχεδιασμός μας είναι: 20 θαλάσσιες περιοχές, συν τρεις χερσαίες περιοχές, συν άλλες τρεις τις οποίες ήδη έχουμε αναθέσει. Μιλάμε δηλαδή αυτή τη στιγμή για 26 διαφορετικούς διαγωνισμούς.
 
Για τις τρεις περιοχές που ήδη έχουμε αναθέσει και υπάρχει ήδη επενδυτής, εκτιμούμε ότι συνολικά σε βάθος 25ετίας θα γίνουν επενδύσεις περίπου €700 εκατ. θα δημιουργηθούν στις συγκεκριμένες περιοχές 2.000 θέσεις εργασίας και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου θα είναι της τάξης των €15,5 δις. Η διαδικασία θα εξελιχθεί μέχρι τα επόμενα περίπου 25 χρόνια.
 
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τα επόμενα 25 χρόνια, αλλά θέλω να πιστεύω ότι έχουμε θέσει τις βάσεις. Βάσεις διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και επαγγελματισμού. Γιατί στις συνομιλίες με τις μεγάλες εταιρείες πρέπει να είσαι πιστός στα χρονοδιαγράμματα που εξαγγέλλεις, πρέπει να είσαι απολύτως διαφανής.
 
Όλες τις συμβάσεις τις ενέκρινε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις κυρώσαμε στη Βουλή. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτό που κάνουμε, με πολύ υπευθυνότητα εδώ και τρία χρόνια. Διότι συνομιλητές μας είναι διεθνείς οίκοι, τους οποίους προσκαλούμε να επενδύσουν στη χώρα μας για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και για να έχει έσοδα το ελληνικό Δημόσιο.
 
Σημειώνεται, ότι σχετικά με την αξιποίηση των χρημάτων υπάρχει νόμος, τον έχουμε ψηφίσει πριν δύο χρόνια, σύμφωνα με τον οποίο όλα αυτά τα έσοδα θα πάνε στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, στις συντάξεις.
 
Έχουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Επειδή ζούμε πολύ δύσκολους καιρούς, αυτό που θέλω να περάσει ως μήνυμα και είναι απολύτως αληθές, είναι ότι τώρα πια η Ελλάδα, όρθια, είναι στους διεθνείς παράγοντες που συζητούν ζητήματα ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας.
 
Έχουμε δύο πράγματα. Ο κόσμος τα τελευταία 5 χρόνια υποφέρει. Είναι ξεκάθαρο, αλλά επίσης σαφές είναι ότι η χώρα περνάει σε μια άλλη φάση. Ξεπερνούμε το μνημόνιο, θα πάμε μπροστά, θα γυρίσουμε σελίδα και είναι σαφές ότι τα πράγματα πάνε επί τα βελτίω. Κι ένα δεύτερο, η χώρα δεν μπορεί να σχεδιάζει μόνο για τον επόμενο μήνα. Η χώρα έχει χρέος να σχεδιάζει για την επόμενη 5ετία. Αυτό ακριβώς που κάναμε είναι η αύξηση της διαπραγματευτικής μας ικανότητας. Ξέρετε πόσο σημαντικό μήνυμα είναι για τους επενδυτές να ξέρουν ότι αυτή τη στιγμή ήδη στις πρώτες τρεις περιοχές της Ελλάδας έχουν εγκατασταθεί ανάδοχοι επενδυτές; Το ισχυρότερο μήνυμα για εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία στην Ελλάδα είναι ακριβώς η είσοδος αυτών των επενδυτών.
 
Για την ΑΟΖ, σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος, εδώ και αρκετά χρόνια, είχαν συνομιλίες, οι οποίες δεν είχαν προχωρήσει, για να ορίσουμε την ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Κι αυτό συσχετίζεται με την ΑΟΖ με την Κύπρο. Η πρόσφατη απόφαση, που πράγματι είναι ιστορική, δείχνει τη βούληση των Κυβερνήσεων των τριών χωρών να πάμε πιο γρήγορα, προκειμένου να οριοθετηθούν θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.
 
Από τη στιγμή που οριοθετείται η ΑΟΖ, υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων και από τις τρεις χώρες. Αυτή η συνεργασία είναι ένα πολύ καλό δείγμα περιφερειακής συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας. 
 
Είναι μάλιστα αυτό το τρίγωνο, που συμπληρώνεται επίσης με την τριμερή συνεργασία που έχουμε Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, και κατά συνέπεια δημιουργούνται περιφερειακές συνεργασίες που στόχο έχουν όχι να αποκλείσουν κάποιον, γιατί δεν είναι εναντίον καμιάς τρίτης χώρας, αλλά είναι υπέρ της συνεργασίας, της ευημερίας και της ειρήνης. Και αυτό θεωρώ πως είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.
 
Σχετικά με τη δυνατότητα της Τουρκίας να μπλοκάρει τις έρευνες στην Κύπρο, δεν μπορεί να μπλοκάρει τις έρευνες, διότι είναι ήδη εγκαταστημένο γεωτρύπανο που δουλεύει στην περιοχή. Προχωρούν και οι έρευνες που αφορούν στο γειτονικό οικόπεδο που είναι το οικόπεδο 9, με την Ιταλική εταιρεία ENΙ με την Κορεατική KoGAS.
 
Η Τουρκία θέλει να στείλει κάποια μηνύματα, αλλά στην πραγματικότητα οι έρευνες δεν μπορούν να σταματήσουν και δεν θα σταματήσουν. Είναι έξω από κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Κι ο χάρτης που προβάλλει η Τουρκία δεν συνάδει καθόλου με τον αντίστοιχο χάρτη που έχει αποδεχτεί στη Μαύρη θάλασσα, που εκεί έχει αποδεχτεί ότι υπάρχει ΑΟΖ. Αντίθετα, δεν έχει αποδεχτεί να χαραχθεί ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas