Δευτέρα
19 Μαρτίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Σύνταξη στο μέλλον μόνο με ρίσκο

28 Ιουνίου 12 | Yannis Papadomarkakis

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services

Ήδη ξεκίνησε στην Ευρώπη η αναπροσαρμογή της λειτουργίας των ασφαλιστικών Tαμείων στην κατεύθυνση όπου το ύψος της σύνταξης θα είναι συνάρτηση ασφαλιστικών εισφορών προκαθορισμένου ύψους, για τις οποίες θα επιστρέφεται ποσό που θα αποτελεί συνάρτηση της συσσωρευμένης αξίας του κεφαλαίου.

Ήδη ξεκίνησε στην Ευρώπη η αναπροσαρμογή της λειτουργίας των ασφαλιστικών Tαμείων στην κατεύθυνση όπου το ύψος της σύνταξης θα είναι συνάρτηση ασφαλιστικών εισφορών προκαθορισμένου ύψους, για τις οποίες θα επιστρέφεται ποσό που θα αποτελεί συνάρτηση της συσσωρευμένης αξίας του κεφαλαίου.

Το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, συνδέοντας την συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής.

«Μπορούν και οι 27 χώρες-μέλη να μεταρρυθμίσουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα με ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, με έναν εναρμονισμένο τρόπο, με έναν καθορισμένο στόχο» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «είναι αποφασιστικής σημασίας η μεταρρύθμιση να γίνει με δεσμευτικό τρόπο».

Στον πρόεδρο της ΕΕ είχε ανατεθεί να προετοιμάσει έκθεση για τα μέσα και τους τρόπους ενίσχυσης της ολοκλήρωσης της ΕΕ στη σύνοδο Κορυφής, όμως ο Ρόμπαϊ θεωρεί ότι η συζήτηση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας πρέπει να αναβληθεί για αργότερα.

Νέα δομή
Ήδη η νέα δομή που πολλά μεγάλα Ταμεία υιοθετούν στη Γηραιά Ήπειρο φέρνει τα πάνω κάτω στο σύστημα ασφάλισης. Με στόχο την αύξηση της ρευστότητας τα συνταξιοδοτικά Ταμεία μετατρέπονται σταδιακά από φορείς προκαθορισμένης ωφέλειας (Defined Benefit) σε προκαθορισμένης εισφοράς (Defined Contribution).

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Στην πρώτη περίπτωση της συνταξιοδοτικής ασφάλισης προκαθορισμένης ωφέλειας (Defined Benefit plan), ο εργοδότης -ή το κράτος- υπόσχεται στον ασφαλισμένο ένα προκαθορισμένο πακέτο ονομαστικών αποδοχών κατά τη συνταξιοδότησή του, αναλαμβάνοντας τον επενδυτικό κίνδυνο. Μπορεί, δηλαδή, το σχήμα DB να θεωρηθεί σαν μια ομολογία από την πλευρά του μέλους του Tαμείου.

Εναλλακτικά, το πρόγραμμα συνταξιοδοτικής ασφάλισης προκαθορισμένης ασφαλιστικής εισφοράς (Defined Contribution plan) αναφέρεται στην περίπτωση, που ο εργοδότης -ή το κράτος- υπόσχεται στον ασφαλισμένο την καταβολή μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών προκαθορισμένου ύψους στο ταμείο του, μεταφέροντας μέρος του επενδυτικού κινδύνου και των επιπλέον κερδών στον εργαζόμενο. Στην περίπτωση αυτή ο συνταξιούχος λαμβάνει ένα συνολικό ποσό ή μία ράντα το μέγεθος της οποίας είναι συνάρτηση της συσσωρευμένης αξίας του κεφαλαίου.

Βασικός λόγος αυτής της στροφής είναι η ανάγκη αύξησης της ταχύτητας μετατροπής των ακινήτων σε ρευστοποιήσιμη επένδυση. Απάντηση σε αυτό το ζήτημα δίνουν θεσμικά σχήματα, όπως οι ΑΕΕΑΠ.

Το πρόβλημα με τα συνταξιοδοτικά Ταμεία εντοπίζεται στο γεγονός της έλλειψης επαγγελματικής διαχείρισης και μεγάλων χρόνων συγκέντρωσης των απαιτούμενων εγκρίσεων ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων. Αποτέλεσμα μέχρι να ολοκληρωθεί η πράξη έχουν συνήθως καταγραφεί σημαντικές απώλειες στην αξία των στοιχείων και τελικά μειώνεται η περιουσία του Ταμείου. Αυτό έγινε αισθητό στα ελληνικά συνταξιοδοτικά Ταμεία με το πρόσφατο κούρεμα λόγω PSI.

Που διαφοροποιείται ένα ασφαλιστικό Ταμείο από ένα Ιδιώτη επενδυτή; Πόσο συμμετέχουν τα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων Ταμείων; Σε ποιες χώρες τα ακίνητα φτάνουν και ξεπερνούν το 25% των υπό διαχείριση κεφαλαίων; Ποιες τράπεζες και ασφαλιστικές διαμορφώνουν ειδικά προϊόντα για Ταμεία;

Απαντήσεις σε όλα αυτά μπορείτε να βρείτε στο ειδικό αφιέρωμα του RED που κυκλοφορεί. Και ακόμη πόση είναι η ακίνητη περιουσία των ελληνικών Ταμείων, πως αυτή αξιοποιείται και πόσα ακίνητα Ιδρυμάτων τελούν υπό... κατάληψη.

Στο «φάκελο Ταμεία» θα ενημερωθείτε ακόμη για το πως λειτουργούν τα Property Authorized Investment Funds, που η βρετανική κυβέρνηση θεσμοθέτησε το 2008. Και ακόμη πως τα επενδυτικά αυτά σχήματα -που εξαιρούνται από φόρους σε έσοδα που προέρχονται από ακίνητα- γίνονται πόλος έλξης για τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas