Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Θέλουμε να είμαστε στο πρόγραμμα της ΕΚΤ

22 Ιανουαρίου 15 | Γκίκας Χαρδούβελης
Γκίκας Χαρδούβελης

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Savills

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Η Αθήνα θέλει να συμμετάσχει σε (ενδεχόμενη) αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, είναι ο τίτλος συνέντευξης που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

 

Είμαστε η χώρα με τον υψηλότερο αποπληθωρισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους και με τα υψηλότερα εγχώρια επιτόκια. Θεωρητικά είμαστε, από την άποψη του αποπληθωρισμού και του στόχου της ΕΚΤ για σταθερότητα των τιμών, ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος. Τυχόν αποκλεισμός σε αυτό το χρονικό σημείο δεν θα ήταν σωστός.

Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να συνδέει τους νομισματικούς στόχους της με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.Ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές θα βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικούς περιορισμούς και θα πρέπει να δράσει άμεσα. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα διάσωσης των €240 δισ. «τρέχει» μόνο μέχρι τον Φεβρουάριο και η νέα κυβέρνηση, ανεξαρτήτως εάν επικεφαλής της θα είναι ο σημερινός πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ή ο Αλ.Τσίπρας, θα πρέπει να ζητήσει μια παράταση, αναφέρεται.
 
Για εμένα θα ήταν ευπρόσδεκτη μια παράταση από την τρόικα. 
 
Οσον αφορά σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στα επόμενα δύο χρόνια, πιστεύω ότι η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή, διότι, ο ελληνικός λαός δεν το θέλει, καθώς έχει συνδέσει με το ευρώ και το γεγονός ότι η χώρα ανήκει στη Δύση και αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με την οικονομία, αλλά και με τον πολιτισμό και την πολιτική.
 
Τα οφέλη της ιδιότητας του μέλους της Ευρωζώνης υπερκαλύπτουν κατά πολύ το κόστος. Αυτό το έχει καταλάβει ο κόσμος. Και οι πολιτικοί έχουν την τάση να ακολουθούν τις επιθυμίες του κόσμου. Είναι παράλογη η άποψη ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε πλέον να αντέξει ένα «Grexit», καθώς θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο και στην επόμενη κρίση όλοι θα ρωτούσαν ποιος είναι ο επόμενος. Ένας βασικός πυλώνας, πάνω στον οποίο έχει οικοδομηθεί η Ευρωζώνη, θα καταστρεφόταν.
 
Θα ήταν σημαντικό η τρόικα να είναι κάπως ελαστική με τους στόχους του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2015. Αν η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρωθεί γρήγορα, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3% είναι εφικτός, αλλά λόγω των εκλογών και της συνακόλουθης αβεβαιότητας, η οικονομία έχει σταματήσει να αναπτύσσεται.
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas