Δευτέρα
23 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Τι σηματοδοτεί η ενδεχόμενη κατάργησης της ΤΡΡ

25 Νοεμβρίου 16 | Κωνσταντίνος Βέργος
Κωνσταντίνος Βέργος

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Savills

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Ο μελλοντικος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντοναλτ Τραμπ, δήλωσε πρόσφατα εμφατικά οτι ως πρώτο μελημα του ως πρόεδρος από την 1η Ιανουαρίου που θα αναλάβει καθήκοντα είναι να καταργήσει την συμφωνία TPP! Τι όμως, τελικά, ακριβώς σηματοδοτεί η κίνηση αυτή, για όλους μας;

Η απόφαση του για κατάργηση της ΤΡΡ (Trans- Pacific Partnership), αν πραγματοποιηθεί, επηρεάζει ενα σημαντικό τμήνα της παγκόσμιας οικονομίας. Η ΤΡΡ ‘ακουμπάει’ πάνω στο 40% της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς επηρεάζει αμεσα 12 χωρες του Ειρηνικού ωκεανού: Ιαπωνία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπρουνει, καναδα, Χιλή, Μαλαισία, Μεξικο, Νεα Ζηλανδία, Περου, Σιγκαπουρη και Βιετναμ, δημιουργώντας προνομιακές φορολογικές, επενδυτικές και νομοθετικές συνθήκες για 300 ουσιαστικά εταιρίες, για ενα μάτσο πανίσχυρες πολυεθνικές!

Η εφιαλτική αυτή συνθήκη, όπως και η TIIP και η CETA, εχει προωθηθεί απο το διεθνές διευθυντήριο 300 πολυεθνικών, και δεν εχει καμμια σχέση με ελεύθερο εμπόριο. Αντίθετα, δημιουργεί προνομιακές συνθήκες για πολυεθνικές.

Κάτω απο τον άθωο΄ τίτλο ΝΒΤ (nontariff barriers to trade),  τσουβαλιάζει τα δικαιώματα καταναλωτών, πολιτών, εργαζομένων και εταιριών ως ‘μη φιλικά’ για τις επενδύσεις των 300 αυτων εταιριών και δημιουργεί ‘κράτος εν κράτει’ για τις πολυεθνικές, υπεράνω καταναλωτων, αλλων εταιριών, κυβερνήσεων και πολιτών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να εισπράττουν...αποζημιώσεις εναντίον καταναλωτών, κυβερνήσεων, πολιτών, εταιριών, με εξωδικαστικό τρόπο σε οτιδήποτε εξέλιξη ειναι αντιθετη με τα συμφέροντά τους.

Η ΤΡΡ, όπως και οι τρίδυμες αδερφές της η ΤΤIP και η CETA, αποτελεί απειλή για την δημοκρατία για τις χωρες που αφορά, αλλά και παγκοσμίως, καθως βαζει τα συμφέροντα πολυεθνικών πάνω απο τους πολίτες, κράτη, άλλες εταιρίες!

Γι αυτό η κατάργηση της ΤΡΡ απο τον Ντοναλτ Τραμπ, αν οντως προχωρήσει σε αυτη, και φαινεται αποφασισμένος να το κάνει, ειναι κίνηση προς την σωστή κατευθυνση, κινηση προς ενδυνάμωση του ανταγωνισμού, του φιλελευθερισμού και της δημοκρατίας!

Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas