Σάββατο
22 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Το «κατενάτσιο» με τις αντικειμενικές

23 Ιουλίου 17 - Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης
Το «κατενάτσιο» με τις αντικειμενικές

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Την ανάσα του ΤΧΣ θα αισθανθούν μετά… τα μπάνια του λαού οι συστημικές τράπεζες, καθώς θα υποχρεωθούν σε μαζικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, ώστε να εναρμονιστούν με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
 
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, το Ταμείο με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ, στοχεύει να αναγκάσει τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα να πάρουν προβλέψεις στο 100% για ακίνητα που θα περνούν και στη συνέχεια παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών για διάστημα περισσότερο των δύο τριμήνων.
 
Η ενέργεια αυτή έχει στόχο να κάμψει το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό των REOs (real estate owned), δηλαδή των ακινήτων εκείνων που «παρκάρονται» στις τράπεζες, με την προσδοκία ανατροπής του αρνητικού κλίματος στην αγορά ακινήτων.
Το τέχνασμα της αύξησης της αξίας, χωρίς τη ρευστοποίηση του περιουσιακού στοιχείου επιβαρύνει την στρέβλωση της αγοράς, που αδυνατεί να βρει διέξοδο σε τιμές ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές αξίες.

ΟΙ (ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ) ΑΞΙΕΣ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του χειρισμού του παραπάνω ζητήματος –το οποίο αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση- είναι η δημιουργία νέας επιτροπής στο υπουργείο Οικονομίας, η οποία αποτελείται από 9μελή επιτροπή καθοδήγησης (steering committee) και εκπροσώπους 18 παραγωγικών φορέων. Μπορεί δηλαδή άνετα να προεξοφλήσει κάποιος αν όχι την αποτυχία του εγχειρήματος, τις συμπληγάδες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο συντάκτης της εισηγητικής έκθεσης προς τον υπουργό.
 
Και όλα αυτά λίγο από την αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος στο τέλος του έτους.
 
Τα stress tests στα οποία θα υποβληθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μπορεί να μην είναι τόσο κρίσιμα όσο την τελευταία φορά, πάντα όμως ενέχουν κινδύνους προσφυγής στους ιδιώτες για την κάλυψη τυχόν κενών κεφαλαιακής επάρκειας. Στην παρούσα φάση σε προνομιακή θέση βρίσκεται μόνο η ΕΤΕ μετά και την πώληση της Ασφαλιστικής, λόγω ποιότητας χαρτοφυλακίου ακινήτων, αλλά και εξασφαλίσεων που το συνοδεύουν.

«Σε κάθε περίπτωση, το αίσιο τέλος της αξιολόγησης θα πρέπει να αξιοποιηθεί από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του τροφοδοτώντας με δάνεια τις εγχώριες επιχειρήσεις», τόνιζε χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλου τραπεζικού Ομίλου. «Οι καθυστερήσεις και τα τρικ δεν οδηγούν πουθενά. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μόνο τον Ιανουάριο δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη 73 νέα επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν το ρόλο της τράπεζας και επενδύουν σε χρέος. Το μέσο μέγεθος αυτών των funds βρίσκεται στα $600 εκατ., ενώ μόνο η Pimco μέσω του Bravo fund III, τοποθέτησε στην αγορά ακινήτων το ποσό των €3,5 δισ. το 2016. Πέραν των «παραδοσιακών» δανειστών οι τράπεζες θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες και με την τεχνολογία» κατέληξε. 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas