25 Μαρτίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Το Nammos μας μάρανε...

27 Σεπτεμβρίου 17 - Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης
Το Nammos μας μάρανε...

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Savills

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Ενα παράθυρο ευκαιρίας, που μπορεί να οδηγήσει σημαντικό αριθμό ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα ανοίγεται μεταξύ δεύτερης και τρίτης αξιολόγησης. Βασική προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα, που έχουν ήδη προεξοφλήσει οι αγορές μέχρι τον επόμενο… κάβο. Ετσι και οι κλάδοι που μπορούν να επωφεληθούν από τη συγκυρία είναι τρεις: τουρισμός, διαμετακόμιση και ενέργεια. Κοινός παρανομαστής: Το «οικόπεδο» και κατ’ επέκταση το ακίνητο.

Ποιοι θα επωφεληθούν από αυτό; Οι εταιρείες που έχουν μέγεθος και αποτελούν κομμάτι της παγκοσμιοποιημένης σκέψης και πρακτικών. Ανέξοδες ρητορίες και επαναλαμβανόμενα κλισέ «βλάπτουν σοβαρά την ανάπτυξη» και καλλιεργούν εσωστρέφεια και εθνικιστικές κορώνες.
 
Με λίγα λόγια δημιουργούν αδιέξοδα σε μια χώρα που διανύει την μεγαλύτερη σε διάρκεια οικονομική κρίση. Παραφράζοντας το «δει δη χρημάτων, ω Άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων» του Δημοσθένη, θα πρέπει να σκεφτούμε την άμεση ανάγκη αλλαγής «περιεχομένου».
 
Πως όμως να υλοποιηθεί αυτή η αλλαγή περιεχομένου, όταν το ταμείον είναι μείον; Οταν το Ιδιωτικό Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπερνά το 55%, την ώρα που στην Ευρώπη και μάλιστα στην Ιταλία -που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα- το αντίστοιχο νούμερο δεν ξεπερνά το 15%;
 
Που θα βρεθούν αυτά τα €50+ δισ. όταν οι τράπεζες περιμένουν τον από μηχανής Θεό να γυρίσει την αγορά, οφείλοντας ELA και καλύπτοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια μέσα από τον αναβαλλόμενο φόρο για την επόμενη εικοσαετία. Εικόνες από θρίλερ για πολύ γερά νεύρα.
 
Η απομόχλευση των τραπεζών προχωρεί με ρυθμούς χελώνας, οδηγώντας τους θεσμικούς επενδυτές να ζητούν τεράστιες αποδόσεις για να πάρουν πάνω τους το βάρος. Και αυτό αν -και όταν- πιεστούν να πουλήσουν.
 
Γιατί μέχρι σήμερα, τον τελευταίο χρόνο οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεση τους σε Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα κατά μόλις 2,8% την ώρα που ο τριμηνιαίος ρυθμός αθέτησης τον Ιούλιο (Q2 2017) έφθασε στο 2%. Η διάρθρωση των ΜΕΑ αφορά 42,7% στεγαστικά, 53,6% καταναλωτικά (κάρτες) και 44,4% επιχειρηματικά.
 
Στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, η μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρείται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (67,8%), ενώ αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό των ΜΕΑ που τελεί σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Στο σύνολο των χαρτοφυλακίων το 15% των ΜΕΑ τελεί υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία, ενώ στα στεγαστικά το ποσοστό ξεπερνά το 30%. ‘Ενα από τα ζητήματα που απαιτούν διευκρίνιση είναι αν τελικά η υπαγωγή σε νομική προστασία εξασφαλίζει «ασυλία» για το σύνολο των υποχρεώσεων (στεγαστικό + εταιρικό δάνειο) καθώς στην περίπτωση αυτή μπλοκάρουν δάνεια αξίας περί τα €15 δισ.
 
Το τέλμα αυτό βαθαίνει ακόμη περισσότερο, καθώς τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που μπορούν να τοποθετηθούν στην αγορά χρέους και να βοηθήσουν τις τράπεζες και κατ’ επέκταση την οικονομία θα βάλουν χρήμα, μόνο σε ακίνητα, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.
 
Με κριτήριο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου στην αγορά ακινήτων και τα τουριστικά έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες πράξεις. Τα ποσά μικρά, το προϊόν ανομοιογενές και η μόχλευση ελάχιστη, παρά τα ελκυστικά επιτόκια. Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος χρειάζεται και αποταμίευση μια λέξη που δεδομένων των καταστάσεων και της φορολογικής αφαίμαξης ακούγεται ως ανέκδοτο, αν όχι βρισιά.
 
Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ανάκαμψη, πολύ δε περισσότερο ανάπτυξη, όσο δεν μπαίνει χρήμα και τεχνογνωσία στην αναδιάρθρωση εξαγωγικών μονάδων.
 
Πισωγυρίσματα θα υπάρχουν. Και ο δρόμος προμηνύεται μακρύς. Φτάνει η όποια προσπάθεια, να λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς που δρομολογούνται στο πολιτικό, κοινωνικό, τεχνολογικό και τελικά οικο_νομικό περιβάλλον.

Οι εθνικές πολιτικές, οι περιφερειακές στρατηγικές και οι επι μακρύ χρονικό διάστημα αποδεκτές οικονομικές θεωρίες, είναι πλέον άσχετες με τη νέα πραγματικότητα που φέρνει η νέα υπερ-συνδεδεμένη, αυστηρά ολοκληρωμένη, υψηλά αλληλεπιδραστική τεχνολογική επανάσταση -της ίδιας- της Οικονομίας. 

Εντυπη έκδοση RE+D - Φάκελος Τουρισμός 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas