Τετάρτη
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Τριπλή συμμαχία EBRD - Dimand - Grivalia

19 Δεκεμβρίου 17 - Bασίλης Σ. Κανέλλης
Τριπλή συμμαχία EBRD - Dimand - Grivalia

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group
Νέα δεδομένα στο σχέδιο της μεγάλης αστικής ανάπλασης των ακινήτων του Παπαστράτου στο λιμάνι του Πειραιά, δημιουργεί η ανακοίνωση της συμφωνίας συνεργασίας της Dimand με την EDRD.

 

Αποφασίστηκε η δημιουργία κοινοπραξίας για έργα ανάπτυξης, κυρίως γραφεία, city hotel, ακίνητα μικτής χρήσης και φοιτητικές εστίες.

Το πρώτο έργο που θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει η κοινοπραξία (35% η EBRD και 65% η Dimand, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Arcela Investments Ltd.) αφορά στον βιομηχανικό χώρο της Παπαστράτος που περιλαμβάνει ανακατασκευή κτιρίων, ανακαίνιση και αστική ανάπλαση.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων μηνών η Dimand είχε προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας με την Grivalia η οποία αγόρασε από την Παπαστράτος, που ελέγχεται από τον πολυεθνικό όμιλο Philip Morris, τρία ακίνητα στον Πειραιά: Το πρώην κεντρικό κτίριο της καπνοβιομηχανίας, το λιθογραφείο της καθώς και το "κτίριο Βόμβα" που λειτούργησε για πολλά χρόνια ως αποθήκη.

Την πρώην αποθήκη, δηλαδή το "κτίριο Βόμβα", αφορά και το πρώτο στάδιο της επένδυσης που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου χρόνου. Πρόκειται για κτίριο 4.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) που βρίσκεται σε οικόπεδο 5.500 τ.μ. που θα ανακατασκευαστεί ώστε να στεγάσει κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 10.500 τ.μ. και 126 θέσεις στάθμευσης.

Η Grivalia ΑΕΕΑΠ συμφώνησε να αποκτήσει το 50% της εταιρείας που κατέχει το ακίνητο (Piraeus Port Plaza 1 Α.Ε.) με τίμημα 1,625 εκατ. ευρώ, ενώ η επενδυτική εταιρεία έχει προσυμφωνήσει να αγοράσει και το υπόλοιπο 50%. Η συνολική επένδυση για την αναβάθμιση του κτιρίου θα προσεγγίσει τα 14 εκατ. ευρώ.

Στο κεντρικό κτίριο, που αποτελείται από τέσσερα αυτόνομα κτίρια, διατηρείται ο παλιός βιομηχανικός του χαρακτήρας και θα δίνει πρόσβαση για το μουσείο του Παπαστράτου, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενώ σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε κι ένα χώρο για τους ταξιδιώτες που θέλουν να πηγαίνουν στα νησιά κι έχουν βαλίτσες, μία υπηρεσία που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στο λιμάνι ως service. Το τρίτο κτίριο αφορά το Λιθογραφείο, με ένα διατηρητέο κομμάτι που μετατρέπεται σε εστιατόριο και καφέ. Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά, με έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη τετραετία ενώ το 2017 θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση».

Η συμφωνία της Dimand με την EBRD ουσιαστικά δημιουργεί συνθήκες ρευστότητας ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η επένδυση στα τρία αυτά κτίρια ενώ μπορεί να αποτελέσει και το «ταμείο» για μελλοντικά έργα. Υπενθυμίζεται ότι η Dimand έχει μνημόνιο συναντίληψης με το δήμο Πειραιά για τα έργα ανάπλασης στο λιμάνι ύψους 120 εκατ. H EBRD βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων, γι’ αυτό κινήθηκε να συμμετάσχει στο project στο λιμάνι.

Η EBRD ξεκίνησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2015. Από την έναρξη των εργασιών της, η Τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από 1,45 δισ. ευρώ σε περίπου 30 έργα στη χώρα. Τα ακίνητα και ο τουρισμός αποτελούν έναν εξαιρετικά ελπιδοφόρο τομέα της ελληνικής οικονομίας.  

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas