Παρασκευή
21 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Τρόμος μπροστά στον «ακριβό» ΕΝΦΙΑ -Έρχεται παρέμβαση

26 Μαρτίου 18 - RE+D magazine
Τρόμος μπροστά στον «ακριβό» ΕΝΦΙΑ -Έρχεται παρέμβαση

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Με το φόβο του ΕΝΦΙΑ ζει μια ακόμη κυβέρνηση αφού νέες επιβαρύνσεις στα ακίνητα θα αλλάξουν το… περιεχόμενο της κάλπης.

 

Όπως το 2014 εκείνη η κυβέρνηση πλήρωσε το φόρο ακινήτων, έτσι και σήμερα στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται ότι οι εισηγήσεις των διαπιστευμένων εκτιμητών μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 60% των ζωνών σημαίνει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και σε ακόμη 20 φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα πάρει την απόφαση ο υπολογισμός του σημερινού ΕΝΦΙΑ να γίνει με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, κι όχι με βάση αυτές που πρόκειται να ανακοινωθούν.

Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται προεκλογική θα ήταν δύσκολο για την κυβέρνηση να δει αυξήσεις στους φόρους λαϊκών περιοχών π.χ. στην Αθήνα. Αλλά και οι μεγάλες ανατιμήσεις που αναμένονται στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, βάζει δύσκολα στο οικονομικό επιτελείο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δύσκολα θα έχουν ετοιμαστεί πριν από τα τέλη Απριλίου 2018. Πιθανότερη ημερομηνία να ανακοινωθούν είναι στα μέσα Μαΐου. Αφού καθοριστούν οι νέες τιμές ζώνης, θα πρέπει η αρμόδια διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να κάνει τις προσομοιώσεις ώστε ανάλογα με τις νέες τιμές και τις αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ να προκύπτει σε κάθε περίπτωση συνολικό ποσό είσπραξης για το τρέχον έτος 2,65 δισ. ευρώ και βεβαίωσης 3,2 δισ. ευρώ. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ. Οσο καθυστερεί η απόφαση καθορισμού των νέων τιμών ζώνης τόσο πάει πίσω η πιθανότητα ο νέος ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους τις εισηγήσεις οι ειδικοί της δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία και θα καθορίσει τις τελικές τιμές. Όπου οι αποκλίσεις είναι μεγάλες τότε θα γίνεται παρέμβαση ώστε να μην υπάρξει αύξηση – φωτιά, κυρίως στις συνοικίες που σήμερα έχουν αντικειμενικές στα 600 – 700 ευρώ και θα πρέπει να φτάσουν τα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό.

 

 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas