Πέμπτη
24 Μαΐου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ζήτηση για «πράσινα κτίρια»

04 Ιουλίου 08 | Ν. Συμπούρα
Ν. Συμπούρα

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Savills

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group

Πρόσφατη έρευνα της C&W πάνω στην αγορά γραφείων στην Ευρώπη καταδεικνύει ότι οι ενδείξεις βελτίωσης είναι εμφανείς, καθώς οι μισθωτικές αξίες κατά μέσο όρο αυξάνονται σταθερά χρόνο με τον χρόνο και σήμερα η ετήσια μέση τιμή μίσθωσης γραφείων υπολογίζεται στα ­385 /τμ χρόνο.

Πρόσφατη έρευνα της C&W πάνω στην αγορά γραφείων στην Ευρώπη καταδεικνύει ότι οι ενδείξεις βελτίωσης είναι εμφανείς, καθώς οι μισθωτικές αξίες κατά μέσο όρο αυξάνονται σταθερά χρόνο με τον χρόνο και σήμερα η ετήσια μέση τιμή μίσθωσης γραφείων υπολογίζεται στα ­385 /τμ χρόνο.

Παράλληλα, το μέγεθος και ο αριθμός των συναλλαγών σε γραφειακούς χώρους, σε ετήσια βάση αυξήθηκε μέσα στο 2005 στα 9,2 εκατ. τμ σημειώνοντας αύξηση 600.000 τμ (7%) σε σχέση με το 2004. Το απόθεμα γραφειακών χώρων αυξήθηκε σε 205 εκατ. τμ, η διαθεσιμότητα παρέμεινε σταθερή στα 20 εκατ. τμ και το ποσοστό κενών χώρων μειώθηκε ελαφρά και κυμαίνεται στο 9,7%.


Η αγορά γραφείων στην Ευρώπη κινείται σε 3 ταχύτητες. Στις περισσότερο δραστήριες αγορές συμπεριλαμβάνονται οι Βουδαπέστη, Πράγα, Βαρσοβία, Μόσχα, Μαδρίτη και Βαρκελώνη, ενώ στις πιο βραδείς οι Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη, Ρώμη και Μιλάνο.


Το 9% των συνολικών συναλλαγών μέσα στο 2005, πραγματοποιήθηκαν από τράπεζες, με πρωταγωνιστικό ρόλο των πόλεων του Λονδίνου και Παρισιού.
Οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης παρατηρήθηκαν στο Μιλάνο, Μαδρίτη και Βουδαπέστη. Η Μόσχα, το Δουβλίνο και η Βουδαπέστη παρουσιάζουν σταθερά, το υψηλότερο ποσοστό συναλλαγών από χρόνο σε χρόνο. Η Μόσχα, Βιέννη και Βαρκελώνη είναι οι πόλεις με το χαμηλότερο ποσοστό κενών γραφειακών χώρων

Η ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2006
Η αγορά της Αθήνας βρίσκεται στη μεσαία κλίμακα σε σχέση με τις Ευρωπαικές αγορές, βελτιώνοντας τα μεγέθη της σταθερά από το 2003. Ειδικότερα για το πρώτο τρίμηνο του 2006 παρατηρήθηκε ελαφρά αύξηση της ζήτησης για γραφειακούς χώρους πρώτης ποιότητας εξαιτίας συγχωνεύσεων εταιρειών, ανάγκης συγκέντρωσης των τμημάτων κάτω από μία στέγη, ανάγκη μείωσης του κόστους και βελτίωση της ποιότητας των γραφείων.
Η αύξηση της ζήτησης επικεντρώνεται σε πολυεθνικές εταιρείες.
Η περιοχή με την μεγαλύτερη ζήτηση εξακολουθεί να είναι η περιοχή της Λεωφόρου Κηφισίας και η Αττική Οδός.
Μείωση στη ζήτηση και απορρόφηση χώρων δεύτερης ποιότητας.
Μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα γραφειακών χώρων και περιορισμένη προσφορά ετοιμοπαράδοτων κτιρίων γραφείων.
Τάση των εταιρειών ανάπτυξης για ανακοίνωση νέων έργων αφού εξασφαλιστεί ο χρήστης.
Συγκράτηση και ελαφρά πτώση των τιμών μίσθωσης που κυμαίνονται σε νεόκτιστα κτίρια σε ετήσια βάση στα 216-264/τμ στην Λεωφ.Κηφισίας, 204-240/τμ στην Λεωφ. Συγγρού, 204-276/τμ στο Κέντρο.
Οι διακυμάνσεις οφείλονται στις παροχές κάθε κτιρίου, το μέγεθος και τη θέση. Αύξηση της ζήτησης για κτίρια με λιγότερο εντυπωσιακή εξωτερικά αρχιτεκτονική, χωρίς ιδιαίτερη προβολή, με αντιστάθμισμα την υψηλότερη ποιότητα στην κατασκευή των εσωτερικών χώρων. Περισσότερο ενδιαφέρον για «πράσινα» κτίρια.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas