Τρίτη
22 Μαΐου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Αντιμετωπίσιμο υπό όρους το ΦΠΑ στο 13%

23 Ιουνίου 15 | Γιάννης Ρέτσος
Γιάννης Ρέτσος

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα μάτια στραμμένα στα ανοιχτά μέτωπα της συμφωνίας με τους εταίρους και ειδικά στο μέτωπο του συντελεστών ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση έχει ο τουριστικός κόσμος της χώρας.

 

Αν η πρόταση της κυβέρνησης για συντελεστή 13% ΦΠΑ στη διαμονή υιοθετηθεί, η χώρα μας θα είναι 2 με 3 μονάδες πάνω από τις ανταγωνίστριες χώρες στο ΦΠΑ. Ωστόσο, υποστήριξε ότι "οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν υπό προϋποθέσεις.

Άλλωστε, οι προσπάθειες των φορέων κλάδου, στο πλαίσιο της στήριξης τους προς την ελληνική κυβέρνηση, εστίαζαν σε συντελεστές 10% και 11% από το 6,5% που σήμερα ισχύει. Σε ένα κλίμα γενικότερης ανασφάλειας και με ορατό το φάσμα της καταστροφής που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα, η επιλογή του «μη χείρον Βέλτιστον» στο όριο του 13% είναι κάτι που θα αντιμετωπιστεί.
 
Στο σκέλος της πρότασης της κυβέρνησης που αφορά τη διατήρηση του συντελεστή 13% στην εστίαση θεωρώ ότι ενδεχόμενη επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 23% στην εστίαση θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και φυσικά στον τουρισμό.
 
Θα πρόκειται για μια εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας έχει δει ο τουριστικός κόσμος και η ελληνική οικονομία, όταν και στο παρελθόν ο συντελεστής ήταν 23% και τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν λιγότερα για την ελληνική οικονομία και το τουριστικό πακέτο λιγότερο ανταγωνιστικό σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.
 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, πριν από 2 χρόνια, συνοδεύτηκε με άνοδο των αφίξεων αλλά και με μεγέθυνση των εσόδων ΦΠΑ για την ελληνική οικονομία.
 
Σε ό,τι αφορά την πρόταση έκτακτης εισφοράς 12% σε επιχειρήσεις που έχουν κέρδη πάνω από €500.000, αφού σημείωσε ότι η πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων είναι ζημιογόνες υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια "τιμωρία" των υγιών επιχειρήσεων που σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο μπόρεσαν να εμφανίσουν κερδοφορία.
 
Με τέτοιες ενέργειες, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο περιορισμού του κόστους λειτουργίας τους και απολύσεων. Μάλιστα εκτιμώ ότι αυτή την περίοδο λίγες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ταμειακή ρευστότητα €500.000.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas