27 Μαΐου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Χρειάζονται περισσότερα για τη μείωση των NPLs

05 Σεπτεμβρίου 16 | Νίκος Καραμούζης
Νίκος Καραμούζης

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναλάβουν ταχύτερα δράση για να εκκαθαρίσουν τον τεράστιο όγκο προβληματικών δανείων τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης στο Reuters.

 

Η πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα δεν είναι η κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά η ισχυρή αποφασιστικότητα των διοικήσεων τους να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά το σημαντικό απόθεμα προβλέψεων και ενέχυρων για να εκκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (non-performing exposures, NPE).

Yπάρχουν ήδη τα εφόδια, καθώς οι τράπεζες έχουν κάνει προβλέψεις πάνω από €58 δισ. έναντι μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και πάνω από το 60% των προβληματικών δανείων έχουν ενέχυρα, κυρίως ακίνητα.

Μία αποτυχία να συρρικνωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων ενέχει τον κίνδυνο ανατροφοδότησης της αβεβαιότητας για την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών, καθυστερώντας την πρόσβασή τους στις κεφαλαιαγορές. Θα δέσμευε, πολύτιμη ρευστότητα και θα κρατούσε σε χαμηλά επίπεδα τις αποτιμήσεις των τραπεζών, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές.
 
Χρειαζόμαστε μία αποτελεσματική διαδικασία NPE και τη χρειαζόμαστε γρήγορα. Οι τράπεζες μπορούν ρεαλιστικά να στοχεύσουν σε μείωση των προβληματικών δανείων κατά τουλάχιστον €10 δισ. ετησίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια, χωρίς να συμπιέσουν υπερβολικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων των NPE μέσω βεβιασμένων πωλήσεων.
 
Αν και οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες - Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank - εφάρμοσαν την πρόσφατη νομοθεσία και σύστησαν στο εσωτερικό τους μονάδες για τα «κόκκινα» δάνεια, η δημιουργία προβληματικών δανείων δεν έχει αντιστραφεί, δείχνοντας την «ανάγκη για μία στρατηγική μετατόπιση. Αντί να μεταθέτουμε το ζήτημα, επιμηκύνοντας τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου, όπως δείχνουν τα πολύ χαμηλά θεραπευτικά επιτόκια και τα υψηλά ποσοστά νέων αθετήσεων πληρωμών, οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα και μεθόδους για βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης.
 
Οι τράπεζες πρέπει, επίσης, να εξετάσουν από κοινού τη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας», μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ιδιώτες επενδυτές, ιδιαίτερα για μεγάλα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα.
 
Ομως οι μαζικές βεβιασμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, που είναι ενέχυρα σε προβληματικά δάνεια, σε χαμηλές τιμές, θα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό», εν μέσω των σημερινών οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Μία τέτοια πολιτική θα μπορούσε σίγουρα να εγείρει ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τροφοδοτώντας και πάλι εκροές καταθέσεων, παρατείνοντας τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και περιορίζοντας την πρόσβαση στην αγορά.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas