Παρασκευή
25 Μαΐου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Εχει κλείσει το κεφάλαιο "Grexit"

29 Ιανουαρίου 16 | Γιάννης Στουρνάρας
Γιάννης Στουρνάρας

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) είναι απολύτως αδύνατη, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times.

 

Πρόκειται για κεφάλαιο που έχει κλείσει. Αναφορικά με την πορειά της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν και ότι για το σύνολο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιθανόν μηδενικός, ενώ τον Ιούλιο η εκτίμηση ήταν ότι θα υπήρχε ύφεση 2,5% ή και μεγαλύτερη.

Τα τελευταία στοιχεία - για τη βιομηχανική παραγωγή, την απασχόληση, τους δείκτες εμπιστοσύνης - δείχνουν κάποια ανάκαμψη. Για το 2016 εκτιμάται ότι είναι πιθανός ένας θετικός ρυθμός ανάπτυξης στα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους, εφόσον κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά στις ελληνικές τράπεζες έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η ευρωστία τους. Μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, το οποίο προέκυψε κυρίως από την ύφεση και όχι από κακή διαχείριση των τραπεζών.
 
Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος
 
Οι θεσμοί έρχονται σύντομα στην Ελλάδα και ελπίζω πως θα υπάρξει μία συμφωνία το γρηγορότερο, καθώς αυτή θα αποτελούσε καταλύτη για μία σειρά θετικών εξελίξεων. Το πρόγραμμα είναι δύσκολο, φυσικά, αλλά από το 2009 έχουν καλυφθεί πάνω από τα τρία τέταρτα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής. Το υπόλοιπο τμήμα δεν είναι αμελητέο, αλλά είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με την αρχική προσπάθεια.
 
Το δυσκολότερο μέρος του προγράμματος, τώρα, είναι το τελευταίο τμήμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Οι άλλες μεταρρυθμίσεις είναι διαρθρωτικές και δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα με αυτές.Θα ήθελα να δω λιγότερη λιτότητα και περισσότερες επενδύσεις.
 
Θα μπορούσαμε, είπε, να έχουμε περισσότερες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις και λιγότερη λιτότητα, αυτό θα αποτελούσε τον ιδανικό συνδυασμό. Μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
 
Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, υπήρχε δέσμευση των εταίρων για αναδιάρθρωση του χρέους από το Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, η οποία μένει να εκπληρωθεί. Η ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντικό θέμα από ουσιαστική και συμβολική πλευρά. Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, τις οποίες θα πρέπει να συζητήσουμε.
 
Για την προσφυγική κρίση, τέλος, από ανάλυση που έχει γίνει προκύπτει ότι τα οφέλη καρπούνται κυρίως οι χώρες που φιλοξενούν τους πρόσφυγες, ενώ το κόστος επιβαρύνει κυρίως τις χώρες διέλευσής τους.Είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να ελέγξει το προσφυγικό κύμα, καθώς έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών.
 
Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος της Ελλάδας φέτος θα κυμαίνεται μεταξύ 0,3% και 0,4% του ΑΕΠ, το έμμεσο κόστος είναι υψηλότερο. Η ΕΕ θα δώσει στην Ελλάδα την αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση του κόστους αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas