Δευτέρα
21 Μαΐου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ενιαία δημοσιονομική και οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη

27 Ιανουαρίου 16 | Benoit Coeure
Benoit Coeure

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική Πανγαία

AEEAΠ - ΕΛΛΑΔΑ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group

Αριστοτέλης Καρυτινός

Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ
Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να χρησιμοποιούν τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχουν για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξής της, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

 

Στη σημερινή συγκυρία, η αξιοποίηση των δημοσιονομικών περιθωρίων θα επιτάχυνε την επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη και θα στήριζε τον στόχο της ΕΚΤ για τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών. Σε πολλές χώρες, αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια απλά δεν υπάρχουν, επειδή στο παρελθόν δεν εφαρμόσθηκαν οι κανόνες (σ.σ.: δημοσιονομικής πειθαρχίας).

Η σύσταση ανεξάρτητων θεσμών, όπως των δημοσιονομικών συμβουλίων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην κατεύθυνση αυτή. Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να ενοποιήσουν τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές τους, παρά το ότι σήμερα δεν υπάρχει όρεξη να κινηθούμε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
 
Πέρυσι τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφαση δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (European Fiscal Board, EFB), το οποίο, σε εναρμόνιση με τις συστάσεις της έκθεσης των πέντε Προέδρων των Ευρωπαϊκών Θεσμών, θα κάνει μία ανεξάρτητη αξιολόγηση της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Επιτροπή και το Συμβούλιο.
 
Αν και η επιβολή των κανόνων θα συνεχίσει να γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή θα πρέπει να δίνει εξηγήσεις, όταν υπάρχουν διαφορές απόψεων με το EFB. Αυτό θα βοηθήσει να αυξηθεί η διαφάνεια και συνέπεια της δημοσιονομικής επιτήρησης στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Πέρα από τη δημοσιονομική εποπτεία, το EFB μπορεί να έχει επίσης σημαντικό ρόλο στον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
 
Το σύνολο των εθνικών προϋπολογισμών πρέπει να οδηγεί σε μία κατάλληλη δημοσιονομική θέση στο επίπεδο της Ευρωζώνης συνολικά. Αν και ο αποτελεσματικός έλεγχος της δημοσιονομικής θέσης στην Ευρωζώνη θα είναι δύσκολος, εφόσον δεν υπάρχει κεντρική δημοσιονομική Αρχή, ο συντονισμός των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών είναι κρίσιμης σημασίας για να αποφευχθούν δημοσιονομικές πολιτικές που επιτείνουν τα προβλήματα της οικονομικής συγκυρίας και για να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία της ΟΝΕ».

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas