Τρίτη
24 Απριλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Φυσικά και η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει!

07 Ιανουαρίου 16 | Tim Worstall
Tim Worstall

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Η ιδέα ότι η ανατροπή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της τρόικας το περασμένο καλοκαίρι επρόκειτο να είναι το τέλος της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ήταν πάντα κάτι που κινούνταν μεταξύ της ελπίδας και της παραπλάνησης.

 

Αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν πως η τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, δήλωσαν ότι αν είστε καλά παιδιά και κάνετε ό,τι σας λέμε, τότε θα σας δώσουμε με το σταγονόμετρο τα χρήματα που χρειάζεστε. Και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού πρέπει να σημειωθεί, δεν πρόκειται να ήταν ευχαριστημένοι με μερικά από τα πράγματα που τους είπαν ότι πρέπει να κάνουν.

Και έτσι σήμερα το θέμα είναι οι συντάξεις!
 
Η Ελλάδα είχε υποσχεθεί να μην εφαρμόσει τις αμφιλεγόμενες περικοπές στις συντάξεις, βάζοντας το χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές λίγους μόλις μήνες μετά την υπογραφή του νέου προγράμματος διάσωσης.
 
Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο σχετικά με το θέμα αυτό. Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν ανέκαθεν το μήλο της έριδος στις συνομιλίες. Ηταν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις το περασμένο έτος, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτιά και ανήλθε στην εξουσία μετά τις εκλογές, και ήταν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που οδήγησαν την προηγούμενη κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές.
Οποιες κι αν είναι οι αδικίες του συνταξιοδοτικού συστήματος (και, για να είμαστε δίκαιοι, είναι παραπάνω από γενναιόδωρο, με μεγάλο κόστος για τα οικονομικά του κράτους), αποτελούσε πάντα ένα από τα βασικά ζητήματα.
 
Και το ότι είμαστε εδώ, τον Ιανουάριο του 2016, και το συζητάμε πάλι, όπως κάναμε το φθινόπωρο του 2014, δείχνει πως η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 πολύ απλά δεν ήταν το τέλος του «έπους» του ελληνικού χρέους.
 
Αντί να υπάρξει συμφωνία, αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα ήταν πως όλοι δήλωσαν νικητές και στη συνέχεια έστειλαν τους διαπραγματευτές για να παζαρέψουν τις λεπτομέρειες. Ξέρετε, μικρές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το αν η Ελλάδα θα περιορίσει τις δαπάνες της όπως έχει απαιτηθεί. Αυτές όμως οι λεπτομέρειες για τις δαπάνες ήταν αυτές που είχαν φέρει εξ αρχής τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
 
Είναι πράγματι αλήθεια πως μια χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδός της από το ευρώ θα ήταν η καλύτερη λύση. Και το ό,τι αυτό δεν συνέβη, είναι αιτία όλων αυτών που συμβαίνουν τώρα. Και έτσι έχουμε την διαιώνιση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, καθώς η χώρα μονίμως αναγκάζεται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της τρόικας για περικοπή δαπανών.
 
Στην οικονομική πολιτική, όπως συχνά συμβαίνει και αλλού, όπως και στην οδοντιατρική, η πραγματικότητα είναι πως είναι καλύτερα να δέχεσαι αμέσως το σοκ του έντονου πόνου και να ξεμπερδεύεις, αντί να το παρατείνεις επί μακρόν. Αν το παρατείνεις, στο τέλος και πάλι θα πονέσεις, και συχνά μάλιστα ακόμα περισσότερο.
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas