Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει τους φόρους

10 Οκτωβρίου 17 | Βασίλης Κορκίδης
Βασίλης Κορκίδης

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Η επιστροφή των φόρων πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου, πρέπει να είναι η επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τα 2,11 δισ. ευρώ συνολικών οφειλών, με στόχο τη διευκόλυνση της ρευστότητας στη πραγματική οικονομία.

Ειδικά, η άμεση επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ, στις εξαγωγικές δραστηριότητες αποτελεί απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης και σημαντική ανάσα ρευστότητας. Επόμενος στόχος, αναμένεται να είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για ταχύτερη αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου ύψους 3,91 δισ. ευρώ, με προτεραιότητα τους συνεπείς και φορολογικά ενήμερους του ιδιωτικού τομέα. 

Η νέα εξπρές διαδικασία της ΑΑΔΕ για την επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τις εταιρίες εφοδιαστικής αλυσίδας της ναυτιλίας και μάλιστα χωρίς να απαιτούνται έλεγχοι για τους φορολογικά και τελωνειακά συνεπείς είναι μία πολύ καλή αρχή. Ωστόσο, θα πρέπει να αυξηθεί η ροή αποπληρωμής των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες όμως καταγράφονται συνεχώς αυξανόμενες από την αρχή του έτους. 

Τον Ιανουάριο του 2017, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου ήταν 5,05 δισ. ευρώ και με εξαίρεση τον Απρίλιο που μειώθηκαν στα 4,92 δισ. ευρώ, η εξέλιξη ήταν να αυξηθούν στα 6,03 δισ. ευρώ στο τέλος του οκταμήνου. Ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, ανησυχητικά υψηλές εμφανίζονται οι οφειλές της γενικής κυβέρνησης στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης που ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ, σε νοσοκομεία 554 εκατ. ευρώ, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 335 εκ. και 710 εκατ. ευρώ σε δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου νομικά πρόσωπα.

Η πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από εφορία και ΕΦΚΑ με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι τέλος του έτους, φαίνεται να είναι μονόδρομος για την ελληνική Κυβέρνηση, αφού αποτελεί ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα των δανειστών...

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas