Τετάρτη
25 Απριλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων έχει όρια

14 Απριλίου 16 | Βίτορ Κονστάντσιο
Βίτορ Κονστάντσιο

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι θετική για την Ευρωζώνη στο σύνολό της αλλά έχει όρια, τόνισε ο αντιπρόεδρός της Βίτορ Κονστάντσιο.

 

Είναι «σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν σαφή όρια στη χρήση των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων ως μέσου πολιτικής. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να φθάσεις στο όριο, όπου (οι αποταμιευτές) θα προτιμούν να προχωρήσουν σε αναλήψεις των καταθέσεων τους.

Τα μέσα πολιτικής δεν πρέπει να ωθούν τις τράπεζες να μετακυλήσουν το άμεσο κόστος που έχουν (από το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας), μειώνοντας τα δικά τους επιτόκια καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος ή αυξάνοντας τα επιτόκια των χορηγήσεων για να αυξήσουν τα περιθώριά τους. Και οι δύο αυτές εξελίξεις θα ήταν προβληματικές για τους στόχους της νομισματικής μας πολιτικής.

Πιστεύω στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης οι παράπλευρες επιπτώσεις της είναι επί του παρόντος περιορισμένες. Συνολικά, συνυπολογίζοντας σε γενικές γραμμές όλες τις συνέπειες που έχουν τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων στην κερδοφορία των τραπεζών, το τελικό αποτέλεσμα είναι θετικό για την Ευρωζώνη συνολικά.
 
Τον περασμένο μήνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,4% από -0,3% και αύξησε το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων (κυρίως κρατικών) στα €80 δισ τον μήνα από €60 δισ. μαζί με άλλα μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης, με στόχο να αυξήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κοντά στον στόχο της που είναι λίγο κάτω από το 2%.
 
 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas