23 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Λεφτά για ξενοδοχεία... υπάρχουν!

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Pepper Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε

Oργανισμός - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Λεφτά για υγιείς επιχειρήσεις και αξιοποιήσεις υπάρχουν δήλωσε από το βήμα του 13ου RED Business Forum ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος τονίζοντας ότι παρ’ ότι τα ξενοδοχεία ανήκουν κι αυτά στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας, διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τα εμπορικά, τα logistics ή τις αποθήκες και στο μόνο που μπορούν να συγκριθούν είναι οι αποδόσεις.

Η υγιής χρηματοδότηση σε μια ξενοδοχειακή μονάδα είναι εκείνη που χρηματοδοτεί το 60% με 70% του έργου, ενώ θα περιμέναμε το υπόλοιπο να το βάλουν οι ιδιοκτήτες ή οι μέτοχοι. Ενας λόγος με τον οποίο μπορεί να μετρηθεί αυτή η «υγεία» είναι η σχέση δανεισμού προς τα λειτουργικά κέρδη η οποία δεν πρέπει να ξεπερνάει τις έξι φορές. Η εμπειρία μας μέχρι σήμερα μας έχει δείξει ότι οτιδήποτε πάνω από αυτό είναι συνήθως προβληματικό και πάει για ρύθμιση.

Ενας «προβληματικός» κλάδος θα μας σώσει

Είναι αξιοπερίεργο ότι ένας από τους κλάδους που προσπαθούν να σύρουν την ελληνική οικονομία έξω από την ύφεση παραμένει προβληματικός. Αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι να αυξάνονται οι τουριστικές αφίξεις, αλλά να μην ακολουθούν τα έσοδα στο βαθμό που θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Υπάρχει ανοδική πορεία, βέβαια, αλλά με μικρότερο ρυθμό από εκείνο των αφίξεων. Ο τουρισμός αναπτύσσεται κυρίως λόγω της θέσης της χώρας αλλά υστερεί σε σχέση με άλλους που έχουν δεχτεί μεγάλο χτύπημα από την κρίση.

Αυτό οφείλεται σε νοοτροπίες του παρελθόντος όπου οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν την ανέγερση μιας ξενοδοχειακής μονάδας και στη συνέχεια την ρύθμιζαν ξανά και ξανά. Οι ξενοδόχοι ζητούσαν επιπλέον κεφάλαια κίνησης διογκώνοντας το υφιστάμενο χρέος. Παράλληλα έπαιρναν χρήματα για επενδύσεις οι οποίες τελικά δεν απέδιδαν τα προσδοκώμενα και το χρέος αυξάνονταν ακόμη περισσότερο. Αυτή ήταν η κατάσταση που χαρακτήριζε τον κλάδο και σήμερα έχει πλέον αλλάξει. Είμαστε αρκετά προσεκτικοί με την ρευστότητα η οποία υπάρχει για να μην ξαναμπούμε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα αφορούν σε οικογενειακές και κυρίως σε αυτές που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του παραθεριστικού τουρισμού ο οποίος έχει λιγότερες απαιτήσεις από τον τουρισμό πόλης.  

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas