Παρασκευή
20 Ιουλίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Μην γυρίζετε την πλάτη στα μετρητά

08 Μαΐου 17 | Υβ Μερς
Υβ Μερς

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Solum Property Solutions

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Η επιθυμία των πολιτών της Ευρωζώνης για τη χρήση μετρητών είναι εκτεταμένη και οι τράπεζες πρέπει να διευκολύνουν, αντί να εμποδίζουν, τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν τη μέθοδο πληρωμών που επιθυμούν.

 

Καθώς περισσότερος κόσμος προσαρμόζεται στις νέες επιλογές πληρωμών, υπάρχει κίνδυνος αποδιάρθρωσης των τραπεζικών επιχειρηματικών μοντέλων. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι τράπεζες να παραμείνουν σε εγρήγορση εν όψει αυτών των μεταβολών και να προσπαθούν να καλύπτουν τις επιθυμίες των πελατών τους.

Αν και τα μετρητά παραμένουν δημοφιλή, σε ορισμένες χώρες υπάρχει μία κίνηση προς νεότερες μεθόδους πληρωμών. Είναι σημαντικός ο ρόλος των πιστωτικών ιδρυμάτων στη διευκόλυνση και προώθηση των νεότερων αυτών μεθόδων.

Σήμερα παρατηρούμε να σημειώνονται συχνά προσπάθειες πολιτικού επηρεασμού (lobbying), φανερές και συγκαλυμμένες, για την κατάργηση των μετρητών. Δεν θα εστιάσω σήμερα στο εύλογο των δικαιολογιών που παρουσιάζονται, παρά μόνο θα σημειώσω ότι οι προσπάθειες αυτές δεν σέβονται την επιθυμία του γενικού πληθυσμού: Τα μετρητά παραμένουν δημοφιλή. Πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι το 80% των συναλλαγών στα σημεία πωλήσεων γίνονται σε μετρητά. Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η αξία των συναλλαγών, η πλειοψηφία των συναλλαγών γίνεται με μετρητά. Στην πραγματικότητα, η ζήτηση για μετρητά σήμερα υπερβαίνει τον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι, που αφορούν στην ιδιωτική ζωή, για τη διακράτηση μετρητών και αυτά δίνουν στο ευρύ κοινό άμεση πρόσβαση στο χρήμα της κεντρικής τράπεζας. Για έναν ανεξάρτητο θεσμό, όπως η ΕΚΤ, η διατήρηση του δεσμού αυτού είναι σημαντική και αυτός είναι ο λόγος που δίνουμε μεγάλη έμφαση στη διασφάλιση της συνέχισης της εμπιστοσύνης των ανθρώπων στα μετρητά. 

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017 | Όροι Χρήσης
Internet Business Hellas