18 Μαρτίου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οδεύοντας προς την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση

Κωνσταντίνος Μυλωνάς

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Zeus

Fund - ΕΛΛΑΔΑ

IBI Group

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

Α&Μ Αrchitects| Engineers| Project Managers

Κατασκευαστική - ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική Πανγαία

AEEAΠ - ΕΛΛΑΔΑ

NAI Hellas

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Antulio Richetta

Διευθυντής IBI Group

Αριστοτέλης Καρυτινός

Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ
Οικονομικοί, τεχνολογικοί, δημογραφικοί, κοινωνιολογικοί και νομοθετικοί/ ρυθμιστικοί παράγοντες διαμορφώνουν την παγκόσμια αγορά εργασίας και τις ευκαιρίες για το αύριο.

 

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization, Global Employment Trends for Youth 2015, September 2015) είναι σήμερα άνεργοι και 1 στις 2 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της αυτοματοποίησης. Έως το 2030, οι άνθρωποι ηλικιών 65 και άνω θα είναι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη ομάδα πληθυσμού. Η τάση αυτή ενισχύει το έλλειμμα σε ικανό εργατικό δυναμικό και την ανάγκη ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων και κινητικότητας ταλέντων. 

Η σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία αντιμετωπίζει συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές. Συνεπώς, η ευελιξία κρίνεται απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστεί η αστάθεια και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί. Κάποτε, όταν κάποιος αναλάμβανε μία θέση, πολύ συχνά παρέμενε στον ίδιο οργανισμό μέχρι το τέλος της επαγγελματικής του πορείας. Αυτό πλέον δεν ισχύει.

Οι παγκόσμιες τάσεις
 
Τα στελέχη αλλάζουν συχνά ρόλους και εταιρείες ή οργανισμούς κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Αυτή είναι η τάση που επικρατεί παγκοσμίως και οι εργαζόμενοι, νέοι ή μεγαλύτερης ηλικίας, οφείλουν να προσαρμοστούν σε αυτήν. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι το 20-30% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στην Ευρώπη είναι προσωρινές θέσεις εργασίας. Η προσωρινή απασχόληση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας και στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανάγκης των επιχειρήσεων για ευελιξία. Αποτελεί, ειδικά για τους νέους, βασικό σκαλοπάτι προς την αγορά εργασίας, καθώς τους βοηθά να εισέλθουν στον εργασιακό στίβο και να αποκτήσουν τις πρώτες τους επαγγελματικές εμπειρίες, ξεκινώντας με γερά εφόδια την καριέρα τους. 
 
Σήμερα, η ευελιξία είναι πιο αναγκαία από ποτέ για να αντιμετωπιστεί η διαρκής μεταβλητότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Ταυτόχρονα, το ταλέντο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία ως παράγοντας μετασχηματισμού οικονομιών.
 
Η ανάπτυξη ικανών εργαζομένων με την ενίσχυση των αναγκαίων δεξιοτήτων για να αναλάβουν τις θέσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ικανών στελεχών διαδραματίζει η κινητικότητα. Είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση μίας δημιουργικής και καινοτόμου νοοτροπίας, για την ανάπτυξη παγκόσμιων δικτύων γνώσης και την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Είναι επίσης απαραίτητη για την αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων και την εξισορρόπηση των δημογραφικών κενών και πλεονασμάτων. Η κινητικότητα είναι επιτακτική για την ανάπτυξη ταλέντων αλλά και οικονομιών.
 
Όπως φάνηκε και από τη μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο INSEAD σε συνεργασία με τον Όμιλο Adecco και το HCLI, ανταγωνιστικές και ελκυστικές χώρες για τα ταλέντα παγκοσμίως είναι εκείνες που έχουν απλή νομοθεσία (ο εργατικός κώδικας της Ελβετίας που βρίσκεται στην πρώτη θέση του Δείκτη είναι μόλις 30 σελίδες) και ελάχιστη γραφειοκρατία. Χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, προσελκύουν επενδύσεις και ενισχύουν την κινητικότητα των ικανών στελεχών.
 
Στο 50% του ενεργού πληθυσμού οι Millennials 
 
Το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι διαμορφωμένο με τρόπο που συνδυάζει την επίσημη εκπαίδευση με την επαγγελματική κατάρτιση.  Οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογία και στο «hyperconnectivity», για να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκόσμια οικονομία και να αξιοποιήσουμε την παγκόσμια δεξαμενή ταλέντων. Να καλλιεργήσουμε κουλτούρα κινητικότητας και να βελτιώνουμε διαρκώς τις επαγγελματικές πρακτικές διοίκησης ενισχύοντας την αξιοκρατία.
 
Παγκοσμίως, δεδομένων των δημογραφικών τάσεων, για πρώτη φορά οι εργοδότες έχουν στον οργανισμό τους ταυτόχρονα 3 με 4 γενιές εργαζομένων. Πρέπει λοιπόν να μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες αυτές συνθήκες προωθώντας τη διαφορετικότητα στις διαδικασίες τους, για να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ηλικιακών και όχι μόνο ομάδων. 
Την ίδια στιγμή οι Millennials αντιπροσωπεύουν σήμερα το 50% του ενεργού πληθυσμού.
 
Επηρεασμένοι από τις τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει η εποχή και από ένα οικονομικό περιβάλλον, όπου η μεταβλητότητα και η ευελιξία είναι στο επίκεντρο, οι νέες γενιές έχουν αναπτύξει μια πολύ ξεχωριστή τοποθέτηση στα πράγματα. Μια πρόσφατη έρευνα της KPCB αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι Millennials (22%) θεωρούν τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης το πιο πολύτιμο «benefit» που μπορεί να τους προσφέρει ένας εργοδότης, και ακολουθεί το ευέλικτο ωράριο εργασίας (19%) και τα μπόνους (14%). Γνωρίζουν πως το πιθανότερο είναι να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας, ενώ στην πλειονότητά τους ονειρεύονται να κάνουν διεθνή καριέρα. 
 
"Κλειδί" η καινοτομία
 
Στη σημερινή παγκόσμια οικονομία που βαδίζει με γνώμονα την καινοτομία, η κινητικότητα είναι βασικό συστατικό της ανάπτυξης ταλέντων. Χώρες και εταιρείες θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο να αναπτύξουμε τα ικανά μας στελέχη στέλνοντας τα στο εξωτερικό και στο να προσελκύσουμε ταλέντα από το εξωτερικό με πολυπολιτισμική εμπειρία. Είναι αποδεδειγμένο πως η διεθνής εμπειρία αναπτύσσει τη δημιουργικότητα που απαιτείται για την επιτυχία σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
 
Η κινητικότητα ταλέντων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημιουργία γνώσης και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα καινοτομίας. Η κινητικότητα δεν περιορίζεται στη γεωγραφική απόδοση του όρου, είναι αντίθετα μια πολύ ευρύτερη έννοια.
 
Η Lee Hecht Harrison (LHH), θυγατρική του Ομίλου Adecco και παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης της κινητικότητας ταλέντων, έχει επινοήσει τη φράση «the Mobility Mind-set», που αφορά στη νοοτροπία που πρέπει να αναπτυχθεί από χώρες, εταιρείες και εργαζομένους στο σημερινό ολοένα και πιο ρευστό και ανταγωνιστικό τοπίο. Η LHH υποστηρίζει ότι οι οργανισμοί, για να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αλλαγές, πρέπει να αναπτύξουν εξαιρετικά προσαρμόσιμους εργαζομένους που θα μπορούν να αγκαλιάσουν τις αλλαγές, να αναγνωρίσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να αναπτύξουν κατάλληλες στρατηγικές μέσω της αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας και τεχνογνωσίας.  
 
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως η ζήτηση για ορισμένες θέσεις θα αλλάξει ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της τεχνολογίας. Έρευνες δείχνουν πως η αυτοματοποίηση θα επηρεάσει το 47% των υφιστάμενων θέσεων εργασίας έως το 2030. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τεχνολογία και είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός ταχέως μεταβαλλόμενου και παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος θα παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
 
Η ψηφιακή «βιομηχανική επανάσταση» κερδίζει έδαφος, ενισχύοντας την ανάγκη για νέες δεξιότητες και συμπεριφορές στον χώρο εργασίας. Χώρες, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την κινητικότητα για να εξασφαλίσουν υψηλή απασχολησιμότητα και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, αντί να πέσουν θύματα τους.

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas