Πέμπτη
24 Μαΐου 2018
ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι αδιάσπαστες

07 Δεκεμβρίου 15 | John Kerry
John Kerry

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΑΡΩΝΕΣ

Επενδυτική - ΕΛΛΑΔΑ

Eurobank Property Services

Σύμβουλος - ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΔ A.E.

Eταιρεία του Δημοσίου - ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΣΩΠΑ

Δημήτρης Ανδρίτσος

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Property Services
Με την επίσκεψή μου εδώ στην Αθήνα «θέλω να επαινέσω τη ζεστασιά και την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού που προσπαθεί να βγει από την χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία του, και άνοιξε τις πόρτες του στους μετανάστες», τόνισε ο κ. Κέρι επισημαίνοντας: «οι ΗΠΑ είμαστε μαζί σας και σαν εταίροι και σαν φίλοι».

 

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο κοινό στρατηγικό ενδιαφέρον και συμφέρον των δύο χωρών τόσο σε θέματα περιφερειακής σταθερότητας, εμπορίου, επενδύσεων, ενέργειας όσο και ενάντια στον ΙΣΙΣ, εκράζοντας την πεποίθηση ότι «μαζί με τους συμμάχους θα νικήσουμε τον εξτρεμισμό»

Οι ΗΠΑ, όπως είπε «υποστηρίζουν την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη που απαίτησε δύσκολες επιλογές και θυσίες από τον ελληνικό λαό», χαιρετίζοντας την συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές της. Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στις ανάγκες της χώρας μας σημείωσε ότι «προφανώς χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια» εκφράζοντας την πεποίηθηση ότι «η Ελλάδα και οι ηγέτες της θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επιστροφή της χώρας στην ανταγωνιστικότητα, την εμπιστοσύνη της αγοράς και την προσέλκυση επενδύσεων». Εμπιστοσύνη «που πρέπει να διατηρηθεί ώστε να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης για ένα καλό μέλλον», είπε.«Για αυτό το μέλλον μπορείται να βασίζεστε στην υποστήριξη των ΗΠΑ».
 
«Οι ΗΠΑ» πρόσθεσε «βλέπουν με μεγάλο ενθουσιασμό την διεύρυνση του ρόλου της Ελλάδας στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας» κάνοντας αναφορά στον διανδριατικό αγωγό ΤΑΡ και στον διασυνδεσιακό αγωγό IGB. Ο ίδιος τόνισε τη μεγάλη σημασία των δύο αυτών έργων που θα ενισχύσουν, όπως είπε, την οικονομία της Ελλάδος αλλά και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και της ευημερίας και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, υποσχόμενος ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να το διαδώσει στις αμερικανικές εταιρίες.
 
Σχετικά με το προσφυγικό ο κ. Κέρι είπε ότι «η Ελλάδα εργάζεται σκληρά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες», τόνισε τη σημασία της καταγραφής των προσφύγων και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», υπογραμμίζοντας ότι η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και η ευθύνη γι αυτή αφορά όλους.
 
Χαιρετίζοντας την απόφαση της ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, είπε ότι και οι ΗΠΑ θα κάνουν το ίδιο, καθώς από την έναρξη του συριακού εμφυλίου η χώρα του έχει δώσει 4,5 δις δολάρια και θα συνεχίσει προσθέτοντας 24 εκτ στην Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες στα ΗΕ. Βοήθεια θα παράσχουν οι ΗΠΑ και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαικές χώρες που έχουν άμεση συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, τόσο ως προς τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και προσωρινής στέγασης , όσο και σε υγειονομικά και επισιτιστικά θέματα.
 
Ο κ. Κέρι ενημέρωσε τον κ. Κοτζιά για τις εξελίξεις στη Συρία και τις συζητήσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενημερώθηκε για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του στο Ιράν και εξέφρασε την εκτίμησή του για τις θέσεις της Ελλάδας σε διεθνή θέματα.
 
«Η πραγματική λύση στο προσφυγικό για όλη την Ευρώπη είναι να δοθεί τέλος στον πόλεμο της Συρίας, να φέρουμε σύντομα την αντιπολίτευση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον 'Ασαντ, και να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε αυτή τη διπλωματική πρωτοβουλία» είπε ο κ. Κέρι επισημαίνοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια είναι μαζί και η Ρωσία και το Ιράν, με στόχο την κατάπαυση του πυρός ώστε να σκηθούν πιέσεις και για μία πολιτική μετάβαση στη Συρία. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επιτύχουμε κάτι τις επόμενες εβδομάδες» τόνισε.
 
Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι χώρες μας θα παραμείνουν στενοί σύμμαχοι και φίλοι αναφέροντας μία αμερικανική παροιμία: «Ενωμένοι είμαστε μαζί, χώρια πέφτουμε».

Σχόλια

Πρέπει να συνδεθείτε για να κάνετε ένα σχόλιο
WAVE MEDIA OPERATIONS IKE © 2001-2017
Internet Business Hellas